ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έξυπνη συσκευή που εντοπίζει την κίρρωση ήπατος

Ελπίδα φωτός σε ασθενείς με κίρρωση του ήπατος δίνει μίανέα συσκευή η οποία μπορεί να εντοπίσει άμεσα το πρόβλημα και μάλιστα πολύνωρίτερα απ' ό,τι οι εξετάσεις που υπάρχουν σήμερα.
Έξυπνη συσκευή που εντοπίζει την κίρρωση ήπατος

Ελπίδα φωτός σε ασθενείς με κίρρωση του ήπατος δίνει μίανέα συσκευή η οποία μπορεί να εντοπίσει το πρόβλημα πολύνωρίτερα απ' ό,τι οι εξετάσεις που υπάρχουν σήμερα.

Η συσκευή δημιουργήθηκε από ειδικούς ηπατολόγους τουΠανεπιστημιακού Νοσοκομείου Νότιγχαμ, είναι φορητή, μοιάζει με στυλό καιστηρίζεται στην τεχνολογία του οργάνου που χρησιμοποιείται για τον έλεγχο τηςωρίμανσης των τυριών!

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η συσκευή θα σώσει χιλιάδεςζωές, αφού η κίρρωση ήπατος είναι μία ύπουλη ασθένεια. Όπως αναφέρουν, μπορείνα υποβόσκει ακόμη και για 20 χρόνια σε έναν οργανισμό και να εμφανιστεί ότανείναι πλέον πολύ αργά.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η εν λόγω συσκευή, μπορεί να εντοπίσει τηνασθένεια προτού φτάσει σε προχωρημένο επίπεδο, άρα προτού το συκώτι υποστείανεπανόρθωτη βλάβη. Για να το πετύχει, μετρά την ελαστικότητα του ήπατος με τηχρήση υπερήχων και χωρίς να εισέρχεται στον οργανισμό. Έτσι, υπολογίζονται μεακρίβεια τα επίπεδα της ελαστικότητας του ιστού, μέσω του ήχου των κυμάτωνκαθώς αυτά επιστρέφουν από το συκώτι.

Η συσκευή δοκιμάστηκε σε 12.000 ασθενείς στο Νότιγχαμ πουδιέτρεχαν σοβαρό κίνδυνο να προσβληθούν από κίρρωση και σύμφωνα με τηνεπιστημονική ανακοίνωση εντόπισε το 85% - 90% των περιπτώσεων.

Η αποτελεσματικότητά της θεωρείται πολύ μεγάλη, αν λάβεικανείς υπόψη του το γεγονός ότι οι εξετάσεις αίματος που γίνονται σήμερα στοσυγκεκριμένο στάδιο της ασθένειας, στο οποίο μπορεί να αντιμετωπιστεί,εντοπίζουν μόλις το 30% των περιπτώσεων.