ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Bayer & DKFZ: συμμαχία για τον καρκίνο

Το ποσό των 30εκατ. ευρώ θα επενδύσουν από κοινού την επόμενη πενταετία η εταιρεία Bayer και το Γερμανικό Κέντρο Έρευνας για τονΚαρκίνο (Deutsches Krebsforschungszentrum, DKFZ) σε μια στρατηγική συμμαχία γιατην έρευνα κατά του καρκίνου.
Bayer & DKFZ: συμμαχία για τον καρκίνο

Το ποσό των 30εκατ. ευρώ θα επενδύσουν από κοινού την επόμενη πενταετία η εταιρεία Bayer και το Γερμανικό Κέντρο Έρευνας για τονΚαρκίνο (Deutsches Krebsforschungszentrum, DKFZ) σε μια στρατηγική συμμαχία γιατην έρευνα κατά του καρκίνου.

Οι δύο εταίροι έχουν ήδη συνεργαστεί από το2009 με στόχο την από κοινού ανάπτυξη νέων θεραπευτικών επιλογών για ασθενείςμε καρκίνο και η συμμαχία αυτή στοχεύει στην αντιμετώπιση και κάλυψη τωνμεγάλων ιατρικών αναγκών στη θεραπεία και τη διάγνωση του καρκίνου.

«Ανυπομονούμε νασυνεχίσουμε τη γόνιμη συνεργασία μας για ακόμη πέντε χρόνια με το DKFZ. Μαζίέχουμε ήδη ξεκινήσει είκοσι οκτώ ερευνητικά έργα και τα δώδεκα από αυτά έχουνφθάσει σε σημαντικές ανακαλύψεις», δήλωσε ο καθηγητής Δρ Andreas Busch, μέλοςτης Ανώτατης Διοικούσας Επιτροπής του Τομέα Υγείας της εταιρείας Bayer καιεπικεφαλής του τμήματος Ανάπτυξης Φαρμάκων παγκοσμίως. «Η υψηλήεπιστημονική αναγνώριση του κέντρου DKFZ ως το μεγαλύτερο βιοϊατρικό ερευνητικόινστιτούτο της Γερμανίας ταιριάζει απόλυτα με την αποδεδειγμένη εμπειρία τηςBayer στην ανακάλυψη και την ανάπτυξη νέων φαρμακευτικών σκευασμάτων.Εξακολουθεί να υπάρχει μια τεράστια ιατρική ανάγκη στην θεραπεία μιας πληθώραςτύπων όγκων και του καρκίνου σε γενικές γραμμές. Η συνεργασία αυτή αποδεικνύειτη συνεχή δέσμευση της Bayer για την ανάπτυξη καινοτόμων θεραπειών που μπορούννα βοηθήσουν τους ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο».

Από την πλευρά του, όπως εξηγείο καθηγητής Δρ Οtmar. Wiestler, Διευθύνων Σύμβουλοςτου Γερμανικού Κέντρου Έρευνας για τον Καρκίνο «Ολοένα και περισσότερο,προσπαθούμε να μεταφέρουμε τα εξαιρετικά αποτελέσματα της βασικής έρευνας μαςστην κλινική πράξη. Για να το επιτύχουμε αυτό, χρειαζόμαστε ισχυρούςσυνεργάτες: τόσο στην κλινική πράξη, όπου μπορούμε να στηριχθούμε στο ΕθνικόΚέντρο για Ογκολογικές Ασθένειες (NCT) στη Χαϊδελβέργη και στη ΓερμανικήΚοινοπραξία για την Έρευνα του Καρκίνου, όσο και στη βιομηχανία. Μαζί είμαστεσε θέση να προχωρήσουμε πολλά υποσχόμενα επιστημονικά έργα με την προοπτικήεπίτευξης της κλινικής εφαρμογής τους, ελπίζοντας να βοηθήσουμε ακόμαπερισσότερους ασθενείς. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που θα συνεχίσουμε αυτή τησυνεργασία για άλλα πέντε χρόνια ».

Σχετικά με τη συνεργασία

Η συνεργασία, η οποίαξεκίνησε το 2009, στοχεύει στην ανεύρεση και αξιοποίηση μορίων, μηχανισμών και μοντέλωνπου μπορεί να οδηγήσουν στην ανάπτυξη καινοτόμων αντικαρκινικών θεραπειών .Επιπλέον, το Γερμανικό Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο και η Bayer εργάζονταιγια την ανάπτυξη νέων μεθόδων διάγνωσης για την καλύτερη παρακολούθηση της πορείαςτης νόσου και της προόδου της εφαρμοζόμενης θεραπείας, που επίσης θα μπορεί ναβοηθήσει στη πρόβλεψη της επιτυχίας της θεραπείας. Μέχρι σήμερα οι δύοσυνεργαζόμενες πλευρές έχουν ξεκινήσει από κοινού 28 επιστημονικά έργακατά του καρκίνου, 20 δε από αυτά βρίσκονται σε εξέλιξη.

Μέχρι σήμερα, συνολικά 12 έργα έχουν ήδη φτάσει σε σημαντικά αποτελέσματα και έχουν ήδη προχωρήσειστην επόμενη φάση της ανακάλυψης φαρμάκων, συγκεκριμένα στην επιλογή των κατάλληλωνμορίων για τον εντοπισμό νέων πιθανών φαρμάκων. Δύο από τα έργα αυτά έχουν ήδηολοκληρώσει με επιτυχία τη φάση της επιλογής μορίων και η ερευνητική ομάδαπροσβλέπει τώρα στην τελική επιλογή των μορίων που θα περάσουν στη φάση τωνκλινικών δοκιμών . Η Bayer και το Γερμανικό Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο(DKFZ) αποφάσισαν την έναρξη, συνέχιση και διαχείριση των επιστημονικών έργων αυτώναπό κοινού . Μέχρι σήμερα, η Bayer διαθέτει αποκλειστικάδικαιώματα για τρία από τα έργα.

Στις αρχές του 2013, ηBayer και το Γερμανικό Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο (DKFZ) επέκτειναν τησυνεργασία τους στην έρευνα σχετικά με την ανοσοθεραπεία. Επιστήμονες και από τιςδύο πλευρές δουλεύουν εντατικά σε εργαστήριο που βρίσκεται στο Εθνικό Κέντρογια Ογκολογικές Ασθένειες ( NCT ) στη Χαϊδελβέργη .

Στο πλαίσιο της μεταξύ τουςσυνεργασίας, οι δύο πλευρές έχουν μέχρι σήμερα επενδύσει περισσότερα από 10εκατομμύρια ευρώ στην κοινή έρευνα. Για τα επόμενα πέντε χρόνια , το DKFZ καιBayer έχουν συμφωνήσει να επενδύσουν περαιτέρω έως και 6 εκατομμύρια ευρώετησίως, γεγονός που οδηγεί σε μια συνολική επένδυση ύψους έως 30 εκατ. ευρώ στηναπό κοινού έρευνα για την ογκολογία.