ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δύο χρόνια προσφοράς του Κοινωνικού Ιατρείου του ΙΣΑ

Πάνω από 300 γιατροί προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους στο Κοινωνικό Ιατρείο του ΙΣΑ και της Αποστολής, ενώ 40.000 ανασφάλιστοι πολίτες βρήκαν γιατρό και φάρμακα χωίς να πληρώσουν ούτε ένα ευρώ.
Δύο χρόνια προσφοράς του Κοινωνικού Ιατρείου του ΙΣΑ

Πάνω από 300 γιατροί προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίεςτους στο Κοινωνικό Ιατρείο του ΙΣΑ και της Αποστολής, ενώ 40.000 ανασφάλιστοιπολίτες βρήκαν γιατρό και φάρμακα χωίς να πληρώσουν ούτε ένα ευρώ.

Ο απολογισμός του έργου του Κοινωνικού Ιατρείου είναιανεκτίμητος, στα δύο χρόνια λειτουργίας του Κοινωνικού Ιατρείου, όπως τόνισανοι παρευρισκόμενοι στην εκδήλωση για τη συμπλήρωση δύο χρόνων προσφοράς καιαλληλεγγύης του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών καιτης ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Στην εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 7Φεβρουαρίου 2014 στην Παλιά Βουλή, συμμετείχαν γιατροί, εθελοντές, ασθενείς,εκπρόσωποι της πολιτικής και επιστημονικής ζωής της χώρας και πλήθος κόσμου.

Ειδικότερα το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής με 300 εθελοντέςγιατρούς, αριθμεί 40.000 ιατρικές επισκέψεις, έχει χορηγήσει 550.000 δωρεάνφάρμακα στην Αττική και στις παραμεθόριες και απομακρυσμένες περιοχές,στηρίζοντας 35 δημους της Αττικής, 42 δήμους της Περιφέρειας, 26 Μητροπόλειςκαι 30 ενορίες της Ιερας Αρχιεπισκοπής Αθηνών, καθώς επίσης και 18 ιδρύματα,άσυλα και φορείς.

Ταυτόχρονα συγκεντρώθηκαν 750.000 φάρμακα, από τα οποία150.000 φάρμακα παραδόθηκαν από την Κοινωνική τράπεζα Φαρμάκων του ΣΦΕΕ.Παράλληλα, δεκάδες φαρμακοποιοί και απλοί πολίτες, κατακλύζουν καθημερινά τοΙατρείο, προσφέροντας φάρμακα για τους αναξιοπαθούντες συμπολίτες μας.

Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης απηύθυνε εθνικό κάλεσμαεθελοντισμού αναφερόμενος στο έργο του ιατρείου και στις ιδιαίτερες ανάγκες τωνασθενών που έχει καλύψει τα δύο χρόνια της λειτουργίας του, τονίζοντας:«Χιλιάδες ασθενείς σώθηκαν, καρκινοπαθείς βρήκαν το φάρμακό τους, παραμελημένεςέγκυοι υποβλήθηκαν σε όλες τις εξετάσεις, παιδιά έκανα το εμβόλιό τους…Κλείνοντας 2 χρόνια λειτουργίας σε ένα θεσμό που ξεκίνησε ταπεινά, δειλά, καιδόξα το Θεω, γιγαντώθηκε στην πιο μεγάλη ελληνική δομή που υπάρχει, ένα είναι τοΜΗΝΥΜΑ: Πρέπει να συνεχίσουμε για εκείνους που σου απλώνουν το χέρι. Αν δε τουςτο κρατήσεις, θα χαθούν…Και μπορεί να μην φταιει ο καθένας από μας που θαχαθουν, όμως φταίμε όλοι μαζί γιατί μπορούσαμε να τους σώσουμε, ως γιατροί, ωςεθελοντές, ως άνθρωποι».

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο κ.Πατούλης στο όραμα του ΙατρείουΚοινωνικής Αποστολής για ένα Κοινωνικό Γηροκομείο που θα φιλοξενείανασφάλιστους και άπορους ηλικιωμένους που χρήζουν ιατροκοινωνική φροντίδα:«…να φτιάξουμε ένα γηροκομείο για τους ανασφάλιστους και άπορους ηλικιωμένουςγια να έχουν το γιατρό τους, το φάρμακό τους, τη φροντίδα που χρειάζονται καιαξίζουν στη ζωή που τους απέμεινε…».

Από την πλευρά του ο Διευθυντής της ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ της ΙεράςΑρχιεπισκοπής Αθηνών Κωστής Δήμτσας επισήμανε ότι: «300-400 ασθενείς καθημερινάπερνούν το κατώφλι του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής. Έχουμε χορηγήσει 550.000δωρεάν φάρμακα στην Αττική και στις παραμεθόριες και απομακρυσμένες περιοχές. 2χρόνια τώρα προσχωρούμε μαζί να στηρίξουμε την ελπίδα και την αντοχή του κόσμου,με ειλικρινή σεβασμό στην αξία του κάθε ανθρωπίνου προσώπου ως ασθενή. ΤοΙατρείο Κοινωνικής Αποστολής είναι το παράθυρο της ελπίδας στον συνάνθρωπο πουυποφέρει. Στην Αρχιεπισκοπή και στο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής έρχονταιμανάδες που δεν μπορούν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, ανασφάλιστοικαρκινοπαθείς που δεν μπορούν να πάρουν τη θεραπεία τους. Η Εκκλησία, έχει ένασκοπό: να βοηθήσει με όλες τις δυνάμεις τον άνθρωπο, να τον στηρίξει ψυχικά, νατον δυναμώσει, να του δώσει κουράγιο στη πορεία της ζωής, να μάθει το νόημα καιτον σκοπό της ζωής. Ο Χριστός μας είπε για το νόημα της ζωής ν’ αγαπήσεις τονΘεό με όλη την δύναμη και τον συνάνθρωπό σου σαν τον εαυτό σου. Αυτό θασυνεχίσουμε να πράττουμε με όλους τους εθελοντές μας, όλοι μαζί, σε ένα έργο ιατρικήςδιακονίας με μοναδικό στόχο να μη χαθεί καμία ανθρώπινη ζωή».

Στα πλαίσια λειτουργίας Παραρτήματος του Ιατρείου ΚοινωνικήςΑποστολής στην ΓΣΕΒΕΕ ο Πρόεδρος της Γιώργος Καββαθάς επεσήμανε ότι σύμφωνα μεπηγές του ΟΑΕΕ υπάρχουν περισσότεροι από 350.000 ανασφάλιστοι επαγγελματίες,βιοτέχνες και έμποροι οι οποίοι αδυνατούν να καταβάλλουν τις εισφορές τους μεαποτέλεσμα τουλάχιστον 1 εκατομμύριο πολίτες (άμεσα και προστατευόμενα μέλη) ναμην έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη . «Το κοινωνικό ιατρείο της ΓΣΕΒΕΕφιλοδοξεί ν αποτελέσει τον κεντρικό άξονα πρωτοβάθμιας περίθαλψης στην Αττικήγια όλους τους ανασφάλιστους επαγγελματιοβιοτέχνες και εμπόρους», κατέληξε.

Από την πλευρά του ο Αντιπρόεδρος του ΟΑΕΔ και Πρόεδρος τουΕμπορικού Συλλόγου της Αθήνας Παναγής Καρέλλας τόνισε τη σημασία της προσφοράςκαι της αλληλεγγύης στους ανέργους τα δύο χρόνια εθελοντικής και ανιδιοτελούςπροσφοράς, και έδωσε για όλους τους ανασφάλιστους μήνυμα ελπίδας και προοπτικήςλέγοντας: «Στο ταξίδι που ξεκινήσαμε καλούμε όσους και όσες θέλουν ναμοιραστούμε κοινά ιδανικά, αρχές και αξίες.»

Χαιρετισμό απηύθυνε ο επίτιμος Πρόεδρος του ΙατρικούΣυλλόγου Αθηνων Σωτήρης Ρηγάκης και ο Διοικητής του ΕΛΠΙΣ Θοδωρής Γιάνναρος.