ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε ποια προβλήματα υγείας προκαλεί η έλλειψη ύπνου

Όταν δεν έχουμε κοιμηθεί καλά το βράδυ, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα είμαστε κακόκεφοι το επόμενο πρωί.

Δείτε ποια προβλήματα υγείας προκαλεί η έλλειψη ύπνου

Όταν δεν έχουμε κοιμηθεί καλά το βράδυ, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα είμαστε κακόκεφοι το επόμενο πρωί.

Η κακή διάθεση όμως δεν είναι το χειρότερο που μπορεί να προκύψει από τη χρόνια έλλειψη ύπνου.

- Μελέτη που δημοσιεύεται στην επιστημονική επισκόπηση Sleep δείχνει ότι η έλλειψη ύπνου συνδέεται άμεσα με τις καρδιαγγειακές νόσους. Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Βιρτζίνια διαπίστωσαν ότι τα άτομα που κοιμούνται λιγότερες από επτά ώρες κάθε βράδυ είναι πιο επιρρεπή στην καρδιοπάθεια.

- Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο δηλώνουν πως η έλλειψη ύπνου οδηγεί σε σοβαρή επιδείνωση των συμπτωμάτων του διαβήτη. Για παράδειγμα, οι ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 που αντιμετώπιζαν διαταραχές του ύπνου παρουσίαζαν 43% μεγαλύτερη αντίσταση στην ινσουλίνη.

- Ιάπωνες ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα που αφορούσαν σε 24.000 γυναίκες ηλικίας 40 έως 79 ετών και διαπίστωσαν ότι ο ύπνος κάτω από 6 ώρες κάθε βράδυ αυξάνει κατά 62% τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

- Ο Αμερικανικός Ουρολογικός Σύλλογος υποστηρίζει ότι οι λίγες ώρες ύπνου (κάτω από 5) αυξάνουν τουλάχιστον κατά 80% τις πιθανότητες συχνοουρίας ή ακράτειας για τις γυναίκες. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι λίγες ώρες ύπνου οδηγούν στη γενικευμένη φλεγμονή και κατ’ επέκταση σε σοβαρές παθήσεις του ουροποιητικού.

- Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης δηλώνουν πως η έλλειψη ύπνου μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στον πρόωρο θάνατο. Ανέλυσαν δεδομένα που αφορούσαν σε 16.000 άτομα και κάλυπταν περίοδο δέκα ετών και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι άνδρες που δεν απολαμβάνουν καλή ποιότητα ύπνου αντιμετωπίζουν διπλάσιο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.