ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τουλάχιστον 1 εκατ. βρέφη πεθαίνουν την πρώτη ημέρα της ζωής τους

Ένα εκατομμύριο βρέφη πεθαίνουν κάθε χρόνο την πρώτη ημέρατης ζωής τους, συχνά επειδή η μητέρα τους έχει αφεθεί να γεννήσει μόνη της καιαβοήθητη σε κάποια από τις
Τουλάχιστον 1 εκατ. βρέφη πεθαίνουν την πρώτη ημέρα της ζωής τους

Ένα εκατομμύριο βρέφη πεθαίνουν κάθε χρόνο την πρώτη ημέρατης ζωής τους, συχνά επειδή η μητέρα τους έχει αφεθεί να γεννήσει μόνη της καιαβοήθητη σε κάποια από τις φτωχότερες και πιο απομονωμένες περιοχές του κόσμου,σύμφωνα με μία νέα μελέτη ευρείας κλίμακας για την παγκόσμια βρεφικήθνησιμότητα.

Η έκθεση εκτιμά ότι ο θλιβερός αυτός απολογισμός μπορεί ναμειωθεί στο μισό μέσω της δωρεάν παροχής στοιχειώδους υγειονομικής περίθαλψηςκαι μαιευτικής.

Τα περισσότερα βρέφη πεθαίνουν μέσα στο πρώτο 24ωρο, ωςαποτέλεσμα επιπλοκών κατά τον τοκετό, περιλαμβανομένων των παρατεταμένωντοκετών και των μολύνσεων, που θεραπεύονται με την προϋπόθεση ότι θα είναιάμεσα διαθέσιμη η βοήθεια.

Ωστόσο, η φιλανθρωπική ΜΚΟ «Save the Children» εκτιμά στημελέτη της ότι 40 εκατομμύρια γυναίκες δεν λαμβάνουν βοήθεια από εκπαιδευμένοπροσωπικό στη διάρκεια του τοκετού. Δύο εκατομμύρια γυναίκες απάντησαν ότι τηντελευταία φορά που γέννησαν ήταν εντελώς μόνες.

Επιπλέον του ενός εκατομμυρίου θανάτων το πρώτο 24ωρο τηςζωής τους, 1,2 εκατομμύρια βρέφη πεθαίνουν στη διάρκεια του τοκετού,διαπιστώνει η έκθεση.

Το 2012, 2,9 εκατομμύρια θάνατοι σημειώθηκαν κατά τον πρώτομήνα της ζωής του βρέφους, αριθμός που αντιστοιχεί σε δύο στους πέντε βρεφικούςθανάτους.

Παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε διεθνές επίπεδο, μεαποτέλεσμα η παιδική θνησιμότητα να έχει μειωθεί κατά το ήμισυ την τελευταίαδεκαετία, 18.000 νήπια κάτω των πέντε ετών εξακολουθούν να πεθαίνουν κάθε χρόνο,κυρίως από ασθένειες που μπορούν να προληφθούν.

Η μείωση των πρόωρων θανάτων βρεφών και των εμβρυικώνθανάτων κατά τον τοκετό θεωρείται σημαντική για την ικανοποίηση των «ΣτόχωνΑνάπτυξης για την Χιλιετία» του ΟΗΕ ως το 2015.

Ωστόσο, τα χρονικά περιθώρια εξαντλούνται κι εκφράζονταιφόβοι ότι δεν σημειώνεται πρόοδος προς την κατεύθυνση της επίτευξης των στόχων.