ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εργάζεστε σε γραφείο; Δείτε πώς καταστρέφετε το σώμα σας (Λίστα)

Η εργασία σας απαιτεί να κάθεστε για 8 ή και περισσότερες ώρες πίσω από ένα γραφείο σε καθημερινή βάση;

Εργάζεστε σε γραφείο; Δείτε πώς καταστρέφετε το σώμα σας (Λίστα)

Η εργασία σας απαιτεί να κάθεστε για 8 ή και περισσότερες ώρες πίσω από ένα γραφείο σε καθημερινή βάση;

Αν ναι, μάλλον κάτι πρέπει να κάνετε για να το αλλάξετε, καθώς έχει αποδειχθεί πλέον επιστημονικά ότι βλάπτετε την υγεία σας, διατρέχοντας αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας, προβλημάτων στον αυχένα και τη μέση, διαβήτη, ορισμένων μορφών καρκίνου και άλλων παθήσεων.

Μάλιστα, ακόμη και αν διαθέτετε καθημερινά κάποια ώρα για γυμναστική, δε φαίνεται να αντισταθμίζετε τη βλάβη, που προκαλείται από την πολύωρη ακινησία.

Δείτε αναλυτικά τι μπορεί να πάθετε, περνώντας καθημερινά 8 ώρες καθισμένοι σε μία καρέκλα!

Ανάπτυξη φλεγμονών

Σύμφωνα με μία μελέτη, που δημοσιεύεται στο έγκυρο καρδιολογικό περιοδικό «Circulation», οι φλεγμονώδεις δείκτες είναι αυξημένοι σε όσους κάνουν καθιστική ζωή, κάτι που εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την εκδήλωση καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Αντοχή στην ινσουλίνη

Η υπερβολική ακινησία μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη αντοχή των μυών, όπου αποθηκεύεται το σάκχαρο, στην ινσουλίνη, η οποία το διασπά. Πρόκειται για μία διαταραχή, που θεωρείται πρόδρομη κατάσταση για το διαβήτη τύπου 2. Μάλιστα, ακόμη και μία μέρα παρατεταμένης ακινησίας, είναι αρκετή για να φανεί η μείωση στην αντίδραση στην ινσουλίνη, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης.

Προβλήματα στα πόδια

Έχει αποδειχθεί ότι η πολύωρη, συνεχής ακινησία σε μία καρέκλα πιέζει τις φλέβες των ποδιών, με συνέπεια να «διαρρέουν» πρωτεΐνες και υγρά στους περιβάλλοντες ιστούς και να αναπτύσσεται φλεγμονή. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πρήξιμο των αστραγάλων, που παύουν να ξεχωρίζουν από το υπόλοιπο πόδι, ενώ μακροπρόθεσμα μπορεί να εμφανιστούν καφέ κηλίδες, σκλήρυνση του δέρματος και τελικά πληγές στα πόδια. Παράλληλα, από την ακινησία αυξάνεται κατακόρυφα ο κίνδυνος για τη δημιουργία θρόμβων στις φλέβες, που βρίσκονται βαθιά στα πόδια.

Προβλήματα στα γόνατα

Ολοένα περισσότεροι άνθρωποι και μάλιστα νέοι απευθύνονται στους γιατρούς με πόνους στα γόνατα, που οφείλονται στην ακινησία. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ακινησία επιβαρύνει τα γόνατα, λόγω της εξασθένησης των μυών των ποδιών. Από τις πρώτες ενδείξεις εξασθένησης των τετρακέφαλων μηριαίων μυών, είναι η δυσκολία στην έγερση από την καρέκλα δίχως στήριξη στα χέρια.


Πονοκέφαλος

Εκτός όλων των άλλων, η πολύωρη παραμονή μπροστά σε έναν υπολογιστή μπορεί να οδηγήσει σε πονοκέφαλο, επειδή προκαλεί προβλήματα στα νεύρα του αυχένα. Μάλιστα, αν η πολύωρη ακινησία συνδυάζεται και με κακή στάση του σώματος, τότε οι πονοκέφαλοι μπορεί να είναι ακόμα πιο συχνοί.

Στομαχικά προβλήματα

Ένα σημαντικό πρόβλημα που μπορεί να πυροδοτήσει η πολύωρη ακινησία είναι η επιβράδυνση της πέψης των τροφών, με αποτέλεσμα να προκαλούνται καούρες. Συγκεκριμένα, έχει αποδειχθεί πως η ακινησία είναι εχθρός και της καλής λειτουργίας των εντέρων, διότι δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξη δυσκοιλιότητας, ενώ έχει σχετιστεί και με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του παχέος εντέρου.

Προβλήματα στη μέση

Η σπονδυλική στήλη είναι το τμήμα του σώματος που υποφέρει περισσότερο, καθώς χάνει την ευλυγισία της και γίνεται επιρρεπής στην εμφάνιση βλάβης με την παραμικρή κίνηση. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι συμπιέζονται όταν καθόμαστε και η συνεχής συμπίεση μπορεί να εκτοπίσει προσωρινά το ζελατινοειδές κέντρο τους.