ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τα τηγανητά παχαίνουν περισσότερο όσους έχουν γενετική προδιάθεση

Όσοι καταναλώνουν τηγανητές πατάτες διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο να παχύνουν, εάν έχουν γενετική προδιάθεση στην παχυσαρκία, σύμφωνα με μία νέα έρευνα, που
Τα τηγανητά παχαίνουν περισσότερο όσους έχουν γενετική προδιάθεση

Όσοι καταναλώνουν τηγανητές πατάτες διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο να παχύνουν, εάν έχουν γενετική προδιάθεση στην παχυσαρκία, σύμφωνα με μία νέα έρευνα, που πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και το Νοσοκομείο Brigham and Women’s στη Βοστώνη.

Όπως σημειώνουν οι επιστήμονες, μπορεί μέχρι σήμερα τα γονίδια που προκαλούν παχυσαρκία να είναι γνωστά εδώ και αρκετό καιρό, ωστόσο δεν ήταν ακριβώς γνωστό πώς αλληλεπιδρά το γενετικό προφίλ με τη διατροφή, για να καθορίσει τον κίνδυνο αύξησης του σωματικού βάρους.

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από τρεις μεγάλες μελέτες, στις οποίες συμμετείχαν συνολικώς 37.428 άνδρες και γυναίκες.

Οι εθελοντές συμπλήρωσαν αναλυτικά ερωτηματολόγια διατροφής, στα οποία σημείωσαν πόσα τηγανητά φαγητά έτρωγαν εντός και εκτός σπιτιού, είχαν καταγράψει το Δείκτη Μάζας Σώματος που αξιολογεί το σωματικό βάρος, καθώς και την φυσική τους κατάσταση, ενώ υποβλήθηκαν σε εξετάσεις, ώστε να διαπιστωθεί αν είναι φορείς γονιδίων παχυσαρκίας.

Σύμφωνα με όσα δημοσιεύονται στη «Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση» (BMJ), η συστηματική κατανάλωση τηγανητών φαγητών σχετιζόταν με υψηλότερο ΔΜΣ, αλλά η συσχέτιση ήταν ακόμα μεγαλύτερη στους εθελοντές που είχαν την μεγαλύτερη γενετική προδιάθεση για παχυσαρκία.

Στην πραγματικότητα, μεταξύ όσων έτρωγαν τηγανητά φαγητά συχνότερα από τέσσερις φορές την εβδομάδα, η επίδραση στον ΔΜΣ ήταν διπλάσια σε όσους έφεραν γονίδια της παχυσαρκίας απ’ ό,τι σε όσους δεν έφεραν.

«Ο υψηλότερος γενετικός κίνδυνος παχυσαρκίας μπορεί να εντείνει τις αρνητικές επιδράσεις που έχει στο σωματικό βάρος η κατανάλωση τηγανητών φαγητών. Παράλληλα, η αυξημένη κατανάλωση τηγανητών φαγητών μπορεί να εντείνει τις επιβλαβείς γενετικές επιδράσεις», εξηγεί ο επικεφαλής ερευνητής δρ Λου Κι, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Διατροφής του Χάρβαρντ.