ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ανέπτυξαν τεχνική που ανατινάζει τα καρκινικά κύτταρα

Ανέπτυξαν τεχνική που ανατινάζει τα καρκινικά κύτταρα
Ένα νέο πρωτοποριακό μηχανισμό καταπολέμησης του καρκίνου, ανατινάζοντας, στην κυριολεξία, τα καρκινικά κύτταρα, ανακάλυψαν ερευνητές του ιατρικού πανεπιστημιακού

Ένα νέο πρωτοποριακό μηχανισμό καταπολέμησης του καρκίνου, ανατινάζοντας, στην κυριολεξία, τα καρκινικά κύτταρα, ανακάλυψαν ερευνητές του ιατρικού πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Στοκχόλμης και του Πανεπιστημίου της Ουψάλα, όπως δημοσιεύεται στο περιοδικό βιολογίας «Cell».

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή βιολογίας των ιστών Πάτρικ Έρνφορς του Τμήματος Ιατρικής Βιοχημείας και Βιοφυσικής, ανακάλυψαν μια ουσία (Vacquinol-1), η οποία αναγκάζει τα κύτταρα του πολύμορφου γλοιοβλαστώματος, του πιο κοινού και πιο επιθετικού εγκεφαλικού όγκου, να «εκρήγνυνται» εκ των έσω.

Όταν επί πέντες μέρες χορηγήθηκε σε ποντίκια με γλοιοβλάστωμα αυτή η ουσία, η ανάπτυξη του όγκου σταμάτησε και η ζωή των πειραματόζωων παρατάθηκε. Τα περισσότερα ζούσαν ακόμη μετά από 80 μέρες, ενώ όσα δεν είχαν πάρει την ουσία, είχαν πεθάνει μετά από 30 μέρες κατά μέσο όρο.

Οι υπάρχουσες σήμερα θεραπευτικές επιλογές για το γλοιοβλάστωμα είναι η χειρουργική αφαίρεση, οι ακτινοβολίες και οι χημειοθεραπείες, όμως το μέσο προσδόκιμο ζωής του ασθενούς είναι μόνο 15 μήνες, γι' αυτό αναζητούνται εναλλακτικές μέθοδοι.

«Πρόκειται για ένα τελείως νέο μηχανισμό θεραπείας του καρκίνου. Ένα πιθανό φάρμακο με βάση αυτή τη νέα μέθοδο θα επιτίθετο στο γλοιοβλάστωμα με τελείως διαφορετικό τρόπο. Η ίδια τεχνική θα μπορούσε να είναι αποτελεσματική και για άλλα είδη καρκίνου, κάτι που ακόμη δεν έχουμε μελετήσει» δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης.

Πλέον, οι ερευνητές σχεδιάζουν την πρώτη κλινική δοκιμή σε ανθρώπους.


 

BEST OF NETWORK

PlusQueen