ΕΙΔΗΣΕΙΣ

"Κατασκευάστε" μόνοι σας το τέλειο όνειρο!

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πώς είναι το τέλειο όνειρο;
"Κατασκευάστε" μόνοι σας το τέλειο όνειρο!

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πώς είναι το τέλειο όνειρο;

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Hertfordshire, αποκαλύπτουν τη… συνταγή για να το «δημιουργήσετε».

Το 2010, ο επικεφαλής του πρότζεκτ και καθηγητής Ψυχολογίας, Richard Wiseman, συνεργάστηκε με προγραμματιστές για τη δημιουργία της εφαρμογής «Dream: ON».

Πρόκειται για μία εφαρμογή που μας «παρακολουθεί», όσο κοιμόμαστε, και αναπαράγει ένα προσεκτικά σχεδιασμένο «ηχοτοπίο», ήχους, δηλαδή, που ακούμε όταν βρισκόμαστε σε ένα μέρος (εξοχή, δρόμο, γραφείο, συναυλία).

Ωστόσο, κάθε «ηχοτοπίο» είναι ειδικά σχεδιασμένο, ώστε να προκαλεί ένα ευχάριστο σενάριο, όπως μια βόλτα στο δάσος ή την παραλία.

Κατά τη διάρκεια των δοκιμών σε εθελοντές, η εφαρμογή ενεργοποιούσε ένα «απαλό» ξυπνητήρι, ώστε οι συμμετέχοντες να περιγράψουν τα όνειρά τους.

Η εφαρμογή «κατεβάστηκε» πάνω από 500.000 φορές και έτσι οι ερευνητές συνέλεξαν εκατομμύρια περιγραφές, τις οποίες μελέτησαν και ανακάλυψαν ότι τα «ηχοτοπία» πράγματι επηρέαζαν τα όνειρα των ανθρώπων.

Συγκεκριμένα, διαπίστωσαν ότι αν κάποιος είχε επιλέξει το «ηχοτοπίο» της φύσης είχε περισσότερες πιθανότητες να δει ένα όνειρο με λουλούδια και δέντρα, ενώ αν είχε επιλέξει το «ηχοτοπίο» της παραλίας είχε περισσότερες πιθανότητες να ονειρευτεί τον ήλιο να ζεσταίνει το δέρμα του.

Κάτι που οι ερευνητές δεν είναι σε θέση ακόμη να εξηγήσουν, είναι ότι τα όνειρα των ανθρώπων ήταν ιδιαίτερα «περίεργα», όταν υπήρχε πανσέληνος.