ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Περισσότερο κρύο = Υψηλότερη χοληστερόλη

Ανάλογα της εποχής του χρόνου φαίνεται πως είναι τα επίπεδα της χοληστερόλης, με τάση να αυξάνονται  τους πιο κρύους μήνες του χειμώνα, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν στο συνέδριο του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας.
Περισσότερο κρύο = Υψηλότερη χοληστερόλη

Ανάλογα της εποχής του χρόνου φαίνεται πως είναι τα επίπεδα της χοληστερόλης, με τάση να αυξάνονται τους πιο κρύους μήνες του χειμώνα, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν στο συνέδριο του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας.

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καρδιολόγο Πάραγκ Τζόσι του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Τζον Χόπκινς, ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 2,8 εκατ. ενήλικες.

Όπως διαπιστώθηκε, τόσο η ολική χοληστερόλη, όσο και η «κακή» (LDL) είναι υψηλότερες το χειμώνα από ό,τι το καλοκαίρι, κάτι που είναι πιο ορατό στους άνδρες (μέση διαφορά 4 mg/dL) σε σχέση με τις γυναίκες (2 mg/dL) - μια αύξηση κατά τους χειμερινούς μήνες της τάξης του 3,5% και του 1,7% αντίστοιχα.

Τα τριγλυκερίδια (λιπίδια) είναι κατά μέσο όρο 2,5% υψηλότερα στους άνδρες το χειμώνα σε σχέση με το καλοκαίρι.

Αντίθετα, η «καλή» χοληστερόλη (HDL) δεν εμφανίζει αξιοσημείωτες διαχρονικές διακυμάνσεις ανάλογα με την εποχή του έτους. Συνολικά, ο κίνδυνος αρτηριοσκλήρυνσης είναι χαμηλότερος την άνοιξη και το καλοκαίρι, ενώ το φθινόπωρο και τον χειμώνα αυξάνει.

«Το καλοκαίρι τείνουμε να βγαίνουμε έξω, να είμαστε πιο δραστήριοι και γενικά να κάνουμε πιο υγιεινή ζωή. Αντίθετα, τους πιο κρύους μήνες τρυπώνουμε στις «φωλιές» μας, τρώμε περισσότερα λιπαρά φαγητά και ασκούμαστε λιγότερο, έτσι βλέπουμε την κακή χοληστερόλη να αυξάνει», δήλωσε ο Πάραγκ Τζόσι.

Επίσης, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι πιθανό ότι η μικρότερη διάρκεια των ημερών τον χειμώνα και η μικρότερη έκθεση των ανθρώπων στον ήλιο -άρα και η μικρότερη συγκέντρωση βιταμίνης D στον οργανισμό- επιδεινώνουν την αναλογία κακής-καλής χοληστερόλης.

Οι ερευνητές διευκρίνισαν ότι τα ευρήματά τους δεν πρέπει να οδηγήσουν τους ανθρώπους να ελέγχουν το επίπεδο της χοληστερόλης στο αίμα τους μόνο σε συγκεκριμένες περιόδους του έτους.

Τέλος, και προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι οι θάνατοι από έμφραγμα ή άλλη καρδιοπάθεια τείνουν να αυξάνουν τους χειμωνιάτικους μήνες.