ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η καλύτερη ώρα να φάτε πρωινό αν έχετε χοληστερίνη, σύμφωνα με τους διαιτολόγους

Μιχάλης Θερμόπουλος

Κατά τη διαχείριση της υψηλής χοληστερόλης, έχει σημασία προφανώς το τι τρώτε.

Η καλύτερη ώρα να φάτε πρωινό αν έχετε χοληστερίνη, σύμφωνα με τους διαιτολόγους
Bigstock

Αλλά και το πότε τρώτε μπορεί επίσης να επηρεάσει τα επίπεδα χοληστερόλης, την μεταβολική υγεία και τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Σύμφωνα με διαιτολόγους, ειδικά η ώρα του πρωινού επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα χειρίζεται τα λίπη και τα σάκχαρα καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, διαμορφώνοντας τα πρότυπα χοληστερόλης με την πάροδο του χρόνου.

Γιατί η ώρα του πρωινού έχει σημασία για τη χοληστερόλη

Ο μεταβολισμός της χοληστερόλης ακολουθεί έναν κιρκάδιο ρυθμό, που σημαίνει ότι το σώμα επεξεργάζεται τα λίπη διαφορετικά ανάλογα με την ώρα της ημέρας. Το πρωί, η ευαισθησία στην ινσουλίνη είναι υψηλότερη και το ήπαρ είναι καλύτερα προετοιμασμένο για να διαχειρίζεται αποτελεσματικά τα λιπίδια. Η κατανάλωση πρωινού τη σωστή ώρα μπορεί:

  • Να βελτιώσει τον χειρισμό της LDL («κακής») χοληστερόλης
  • Να υποστηρίξει υψηλότερα επίπεδα HDL («καλής») χοληστερόλης
  • Να μειώσει τις παρατεταμένες αιχμές των λιπιδίων που σχετίζονται με τη νηστεία
  • Να σταθεροποιήσει το σάκχαρο στο αίμα, κάτι που ωφελεί έμμεσα τη χοληστερόλη

Η παράλειψη ή η καθυστέρηση του πρωινού μπορεί να διαταράξει αυτές τις διαδικασίες, ιδιαίτερα σε άτομα, που ήδη διατρέχουν κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα.

Η καλύτερη ώρα για να φάτε πρωινό, εάν έχετε υψηλή χοληστερόλη

Οι διαιτολόγοι γενικά συνιστούν να τρώτε πρωινό εντός 1-2 ωρών από το ξύπνημα, ιδανικά μεταξύ 6:00 και 9:00 π.μ. για τους περισσότερους ενήλικες. Αυτός ο χρονισμός:

  • Συμφωνεί με την κορύφωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη
  • Βοηθά στη ρύθμιση της όρεξης και του μεταβολισμού των λιπιδίων
  • Μειώνει την υπερφαγία αργά το πρωί που συνδέεται με χειρότερα λιπιδαιμικά προφίλ

Όσοι τρώνε σταθερά πρωινό νωρίτερα τείνουν να εμφανίζουν πιο υγιή πρότυπα χοληστερόλης από εκείνα που καθυστερούν το πρώτο τους γεύμα.

Γιατί το πρωινό πολύ αργά λειτουργεί εναντίον σας

Η καθυστέρηση του πρωινού (ειδικά μέχρι αργά το πρωί ή νωρίς το απόγευμα) μπορεί να:

  • Παρατείνει τη νηστεία κατά τη διάρκεια της νύχτας πέρα από τα βέλτιστα μεταβολικά παράθυρα
  • Αυξήσει την παραγωγή LDL χοληστερόλης στο ήπαρ
  • Προωθεί μεγαλύτερα, πιο λιπαρά γεύματα αργότερα μέσα στην ημέρα
  • Διαταράξει την κιρκάδια ευθυγράμμιση μεταξύ πέψης και μεταβολισμού

Οι διαιτολόγοι σημειώνουν ότι το να τρώτε αργά πρωινό συχνά συσχετίζεται με χειρότερη συνολική ποιότητα διατροφής, η οποία επιδεινώνει τον κίνδυνο χοληστερόλης.

Man eating his breakfast while hurrying to work

Είναι η παράλειψη του πρωινού καλή ιδέα για τη χοληστερόλη;

Για άτομα με υψηλή χοληστερόλη, η τακτική παράλειψη του πρωινού γενικά αποθαρρύνεται.

Ενώ ορισμένες προσεγγίσεις νηστείας μπορεί να ωφελήσουν ορισμένα άτομα, τα στοιχεία υποδηλώνουν, ότι η παράλειψη του πρωινού σχετίζεται με:

  • Υψηλότερη LDL χοληστερόλη
  • Αυξημένη ολική χοληστερόλη
  • Μεγαλύτερους δείκτες καρδιαγγειακού κινδύνου

Αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι πρέπει να τρώνε πρωινό νωρίς, αλλά η συνέπεια και η ευθυγράμμιση με τον κιρκάδιο βιολογία έχουν σημασία.

Πώς ο χρονισμός του πρωινού επηρεάζει διαφορετικά την LDL και την HDL

  • LDL χοληστερόλη: Η πρόωρη κατανάλωση υποστηρίζει την πιο αποτελεσματική απομάκρυνση λιπιδίων, ενώ η παρατεταμένη νηστεία μπορεί να αυξήσει την παραγωγή LDL
  • HDL χοληστερόλη: Τα τακτικά πρωινά γεύματα σχετίζονται με υψηλότερα επίπεδα HDL, ειδικά όταν το πρωινό περιλαμβάνει φυτικές ίνες και ακόρεστα λιπαρά

Ο χρονισμός λειτουργεί συνεργιστικά με την ποιότητα των τροφίμων. Και τα δύο έχουν σημασία.

Τι έχει τόση σημασία όσο και ο χρονισμός του πρωινού γεύματος

Οι διαιτολόγοι τονίζουν ότι ο χρονισμός του πρωινού λειτουργεί καλύτερα, όταν συνδυάζεται με επιλογές που είναι υγιεινές για την καρδιά. Ένα πρωινό φιλικό προς τη χοληστερόλη συνήθως περιλαμβάνει:

  • Διαλυτές φυτικές ίνες (βρόμη, κριθάρι, φρούτα)
  • Υγιεινά λιπαρά (ξηρούς καρπούς, σπόρους, ελαιόλαδο)
  • Φυτική ή άπαχη πρωτεΐνη

Ένα πρωινό νωρίς πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά ή επεξεργασμένους υδατάνθρακες μπορεί να επιδεινώσει τη χοληστερόλη παρά τον καλό χρόνο.

Τι θέλει προσοχή

  • Άτομα που ξυπνούν πολύ νωρίς: Εάν ξυπνήσετε πριν από τις 5:00 π.μ., η κατανάλωση πρωινού αμέσως μετά το ξύπνημα εξακολουθεί να είναι κατάλληλη, ακόμα κι αν πρόκειται για ένα ελαφρύτερο γεύμα, που ακολουθείται από ένα ισορροπημένο μεσημεριανό γεύμα.
  • Εργαζόμενοι σε βάρδιες: Η διαταραχή του κιρκάδιου ρυθμού περιπλέκει τον χρονισμό. Οι διαιτολόγοι συμβουλεύουν να ευθυγραμμίζετε το πρωινό με την βιολογική σας πρωινή ώρα και όχι με την ώρα του ρολογιού.
  • Άτομα που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή για την μείωση της χοληστερόλης: Ο χρόνος του πρωινού δεν αντικαθιστά τη φαρμακευτική αγωγή, αλλά η συνεπής πρωινή κατανάλωση μπορεί να υποστηρίξει τον συνολικό έλεγχο των λιπιδίων.
Senior Woman Breaking Boiled Egg For Breakfast

Συχνές Ερωτήσεις

Είναι κακό να τρώω πρωινό μετά τις 10 π.μ. εάν έχω υψηλή χοληστερόλη;

Περιστασιακά είναι καλό, αλλά τα τακτικά αργά πρωινά συνδέονται με χειρότερα προφίλ χοληστερόλης.

Μειώνει από μόνη της η νωρίτερη κατανάλωση πρωινού τη χοληστερόλη;

Όχι. Ο χρονισμός βοηθάει, αλλά η ποιότητα των τροφίμων και η συνολική διατροφή παραμένουν απαραίτητες.

Τι γίνεται αν δεν πεινάω το πρωί;

Ένα μικρό, πλούσιο σε φυτικές ίνες πρωινό μπορεί να υποστηρίξει την μεταβολική ρύθμιση χωρίς να χρειάζεται να είναι ένα μεγάλο γεύμα.

Ο καφές από μόνος του θεωρείται πρωινό;

Όχι. Ο καφές δεν παρέχει τα θρεπτικά συστατικά, που χρειάζεστε, για να επηρεάσουν τον μεταβολισμό της χοληστερόλης.

Συμπέρασμα

Για άτομα με υψηλή χοληστερόλη, οι διαιτολόγοι συνιστούν την κατανάλωση πρωινού εντός 1-2 ωρών από το ξύπνημα, ιδανικά νωρίς το πρωί. Αυτή η χρονική στιγμή ευθυγραμμίζεται με τον φυσικό μεταβολισμό των λιπιδίων του σώματος, βοηθώντας στη διαχείριση της LDL και στην υποστήριξη της καρδιαγγειακής υγείας.

Πηγές:
eatingwell.com
heart.org
harvard.edu
nhs.uk
mayoclinic.org