ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πόσες κουταλιές ζάχαρη έχει το ποτό σας;

Ιδιαίτερα αυξημένα και καλά “κρυμμένα” είναι τα επίπεδα ζάχαρης σε πολλά αλκοολούχα ποτά, σύμφωνα με έρευνα ειδικών, η οποία έγινε για λογαριασμό του βρετανικού Telegraph
Πόσες κουταλιές ζάχαρη έχει το ποτό σας;

Ιδιαίτερα αυξημένα και καλά “κρυμμένα” είναι τα επίπεδα ζάχαρης σε πολλά αλκοολούχα ποτά, σύμφωνα με έρευνα ειδικών, η οποία έγινε για λογαριασμό του βρετανικού Telegraph, αφού ακόμα και ένα ποτήρι από το αγαπημένο σας ποτό, όπως ο μηλίτης, μπορεί να περιέχει και έξι κουταλιές ζάχαρη!

Αυτή είναι η συνιστώμενη ποσότητα ζάχαρης που πρότεινε άλλωστε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) να ισχύσει παγκοσμίως, ώστε να μειωθούν τα αυξανόμενα προβλήματα παχυσαρκίας και κακής στοματικής υγιεινής.

Τα στοιχεία της ετήσιας έκθεσης που επιμελήθηκε η επικεφαλής των βρετανικών αρχών υγείας, Σάλι Ντέιβις, δείχνουν ότι αντίθετα με ποτά όπως ο μηλίτης, το σέρι, τα αναψυκτικά και τα οινοπνευματώδη, το κόκκινο κρασί όχι μόνο περιέχει πολύ λιγότερη ζάχαρη, αλλά προστατεύει ενάντια σε καρδιακές παθήσεις.

Μάλιστα στο εργαστήριο προέκυψε ότι υπάρχουν ποτά που ακόμα και σε δόση των 25ml περιέχουν πέντε γραμμάρια ζάχαρης, δηλαδή περίπου μία κουταλιά! Αντίστοιχη είναι η ποσότητα σε πολύ μεγαλύτερη δόση κρασιού ή σαμπάνιας, οπότε η διαφορά είναι προφανής.

Δείτε ενδεικτικά τι εντόπισαν τα εργαστήρια σχετικά με την περιεκτικότητα ζάχαρης σε δημοφιλή ποτά:

Baileys Original Irish Cream(δόση 25ml): 1 κουταλιά ζάχαρη (5gr)

Σαμπάνια De Vallois (ένα ποτήρι – 150ml):Λιγότερο από μισή κουταλιά ζάχαρη (1.5gr)

Ουίσκι Famous Grouse (δόση 25ml): Λιγότερο από μισή κουταλιά ζάχαρη (1.5gr)

Τζιν & Τόνικ (Gordons Gin και Schweppes Tonic) δόση 250ml: Περίπου3,5 κουταλιές ζάχαρη (14gr)

Κρασί Hardys Crest τύπου Chardonnay (ένα ποτήρι – 175ml): Λιγότερο από μισή κουταλιά ζάχαρη (1.5gr)

Μπύρα Stella Artois(μπουκάλι 660ml): Λιγότερο από μισή κουταλιά ζάχαρη (1.5gr)

Κρασί Yellow Tail τύπου Merlot (ένα ποτήρι – 175ml): Περίπου 2gr ζάχαρη