ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Για κακούργημα διώκεται ο διοικητής του ΙΚΑ Ρ. Σπυρόπουλος

Αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη για το κακούργημα της απιστίας σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του ν.1608/50 περί καταχραστών δημοσίου χρήματος, βρίσκεται ο νυν διοικητής του ΙΚΑ, Ροβέρτος Σπυρόπουλος.
Για κακούργημα διώκεται ο διοικητής του ΙΚΑ Ρ. Σπυρόπουλος

Αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη για το κακούργημα της απιστίας σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του ν.1608/50 περί καταχραστών δημοσίου χρήματος, βρίσκεται ο νυν διοικητής του ΙΚΑ, Ροβέρτος Σπυρόπουλος.

Το πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και διοικητής του μεγαλύτερου ασφαλιστικού ταμείου της χώρας, φέρεται να έδωσε διπλή εντολή να αρθεί η κατάσχεση εις χείρας των τραπεζών των λογαριασμών της εταιρίας Σούπερ Μάρκετ του αδελφού του ιδιοκτήτη της Βέροιας, Χαρ. Αρβανιτίδη, με αποτέλεσμαενώ η εταιρία χρωστούσε περί τα 18, 25 εκατ. ευρώ στο ΙΚΑ, να χαθούν εκατ. ευρώ που θα μπορούσαν να έχουν καταλήξει στα ταμεία του ιδρύματος.




Τη δίωξη άσκησαν οι επίκουροι εισαγγελείς για θέματα διαφθοράς Γιάννης Δραγάτσης και Αντώνης Ελευθεριάνος οι οποίοι ζήτησαν μάλιστα από τον ανακριτή της υπόθεσης να διερευνήσει εάν οι υπεύθυνοι της εταιρίας έχουν διαπράξει το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας στην απιστία που καταλογίζουν στον διοικητή του ΙΚΑ.

Η ανώνυμη εταιρία Αρβανιτίδης ΑΕΕΕ με έδρα την Πατρίδα Ημαθίας είχε σύμφωνα με τη δικογραφία, οφειλές στο ΙΚΑ στις 25 Σεπτεμβρίου 2013 περί τα 18, 25 εκατ. ευρώ που αφορούσαν κυρίως σε εισφορές των εργαζομένων της. Το τοπικό γραφείο του ΙΚΑ Βέροιας προχώρησε τότε σε πράξεις επίδοσης εισφορών προς τον νόμιμο εκπρόσωπο της εταιρίας παρέχοντας 15ήμερη προθεσμία να υπαχθεί σε ρύθμιση οφειλών καταβάλλοντας ταυτόχρονα ένα ποσό. Η προθεσμία παρήλθε και το ΙΚΑ Βέροιας, αιφνιδιαστικά και χωρίς να ενημερώσει την εταιρία όπως προβλέπει ο σχετικός νόμος επέβαλε στα μέσα Οκτώβρη του 2013 κατάσχεση εις χείρας των τραπεζών ALPHA, EUROBANK, ETE, όλων των ποσών που καταβάλλονται από την εταιρία προς προμηθευτές της, πελάτες κλπ.

Μετά την είσπραξη μικρού ποσού και αφού, σύμφωνα με τις αρχές, επίκειτο κατάθεση υψηλού ποσού που θα ικανοποιούσε το ΙΚΑ, αιφνιδιαστικά στις 11 Οκτωβρίου 2013 ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβ. Σπυρόπουλος (και χωρίς να υπάρχει σχετική αίτηση της εταιρίας στη δικογραφία) έδωσε εντολή στο τοπικό κατάστημα Βεροίας να προχωρήσει στην άρση της κατάσχεσης «προσωρινά μέχρι τις 31 Οκτωβρίουn προκειμένου να προχωρήσει η εταιρία σε πληρωμή προσωπικού, ρύθμιση οφειλών κλπ και εν συνεχεία αν δεν ανταποκριθεί να προβεί σε εκ νέου κατάσχεση».

Ο επικεφαλής όμως του ΙΚΑ Βέροιας με έγγραφό του προς τον κ. Σπυρόπουλο αρνήθηκε κατηγορηματικά να άρει την κατάσχεση λέγοντας πώς αφενός δεν στηρίζεται σε καμία διάταξη νόμου αυτή η εντολή και αφετέρου πως η εταιρία εκλήθη να ρυθμίσει και δεν το έκανε. Στις 17 Οκτωβρίου όμως ο κ. Σπυρόπουλος στέλνει δεύτερο έγγραφο με το οποίο ζητεί να αρθεί η κατάσχεση μέχρι τις 15 Νοεμβρίου 2013, οπότε ο τοπικός διοικητής αναγκάζεται, όπως λέει σε έγγραφό του, να συμμορφωθεί στις «ρητές εντολές σας», εκφράζοντας όμως και πάλι τις νομικές επιφυλάξεις του. Αποτέλεσμα σύμφωνα με την δικογραφία ήταν η εταιρία να μην κάνει νέα ρύθμιση και στις 18 Νοεμβρίου να ξεκινήσει νέα διαδικασία κατάσχεσης. Στο μεσοδιάστημα όμως που είχε αρθεί η κατάσχεση σε λογαριασμούς της εταιρίας κατατέθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ που δε κατέληξαν στο ΙΚΑ.Ο διοικητής του ΙΚΑ εκλήθη για εξηγήσεις και στο υπόμνημά του φέρεται να ανέφερε πως ζήτησε την προσωρινή άρση της κατάσχεσης για να τακτοποιήσει η εταιρία ληξιπρόθεσμες οφειλές της και κυρίως οφειλές προς το προσωπικό και να κάνει ρύθμιση με απώτερο στόχο βέβαια να μην κλείσει η εταιρία και να χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας. Υποστηρίζει δε πως οι ενέργειές του προβλέπονται νομικά.

Πηγή: newsbomb

Διαβάστε επίσης:


Σπυρόπουλος: Δεν τίθεται θέμα νέας μείωσης στις κύριες συντάξεις