ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ημικρανία: Ανακουφιστείτε σε 8 απλά βήματα!

Αν ταλαιπωρήστε από ημικρανίες, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι υπάρχουν πολλές φυσικές μέθοδοι για να ανακουφιστείτε από τον πόνο.

Ημικρανία: Ανακουφιστείτε σε  8 απλά βήματα!

Αν ταλαιπωρήστε από ημικρανίες, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι υπάρχουν πολλές φυσικές μέθοδοι για να ανακουφιστείτε από τον πόνο.

Δείτε μερικές ιδέες που ίσως σας βοηθήσουν περισσότερο από όσο περιμένετε.

Βελονισμός

Αξίζει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας σχετικά με τον βελονισμό. Πολύ μικρές βελόνες εφαρμόζονται σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος, καθώς έρευνες έχουν δείξει πως αυτή η μέθοδος μπορεί να περιορίσει τη συχνότητα των πονοκεφάλων.

Μασάζ

Είναι μια μέθοδος που δεν έχει ερευνηθεί σε βάθος, αλλά, μέχρι στιγμής, τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά. Μελέτη του 2006 έδειξε ότι η θεραπεία με μασάζ περιορίζει τη συχνότητα των έντονων πονοκεφάλων, ωστόσο δεν βοηθάει τον ασθενή την ώρα που έχει ξεκινήσει η ημικρανία. Επίσης, το μασάζ καταπολεμά το στρες, το οποίο είναι γνωστό ότι αποτελεί παράγοντα που οδηγεί σε ημικρανίες.

Συμπληρώματα διατροφής

Έρευνες δείχνουν ότι και η λήψη ριβοφλαβίνης (βιταμίνη Β2) περιορίζει τη συχνότητα της ημικρανίας, αλλά, όπως και το μασάζ, δεν μπορεί να ανακουφίσει τον ασθενή τη στιγμή της κρίσης. Το ένζυμο Q-10 επίσης έχει παρόμοια αποτελέσματα τόσο σε ενήλικες, όσο και σε παιδιά, αλλά αυτά έρχονται μετά από αρκετούς μήνες τακτικής λήψης του. Σε κάθε περίπτωση, προτού πάρετε κάποιο συμπλήρωμα, συνιστάται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι δεν θα δείτε παρενέργειες από άλλα φάρμακα που τυχόν παίρνετε.

Ασκήσεις χαλάρωσης

Το στρες προκαλεί πονοκεφάλους και ημικρανίες. Δοκιμάστε να παίρνετε βαθιές ανάσες και να χαλαρώνετε σταδιακά τους μύες σε όλα τα σημεία του σώματός σας. Με την εξάσκηση, το σώμα σας θα μάθει να καταπολεμάει το στρες, προτού αυτό σας προκαλέσει ημικρανία.

Γυμναστική

Η τακτική άσκηση συμβάλλει στην αποφυγή ημικρανιών. Σουηδική έρευνα του 2011 έδειξε ότι ασκήσεις ενδυνάμωσης της καρδιάς (τρέξιμο, περπάτημα, ποδήλατο) για 40 λεπτά, τρεις φορές την εβδομάδα, είχαν παρόμοια αποτελέσματα στον περιορισμό των πονοκεφάλων όσο και κάποιες φαρμακευτικές αγωγές αλλά και ασκήσεις χαλάρωσης. Και πάλι βέβαια, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για το πρόγραμμα εκγύμνασης που θα ακολουθήσετε.

Διατροφή

Επιστήμονες έχουν βρει ότι συγκεκριμένες τροφές, όπως η σοκολάτα, οι κονσέρβες, ο καφές, το αλκοόλ, τα γαλακτοκομικά και άλλα αυξάνουν την πιθανότητα εκδήλωσης ημικρανίας. Κρατήστε σημειώσεις με τα γεύματά σας και τις περιπτώσεις ημικρανίας.

Μασάζ στο κεφάλι

Σε πολλούς ανθρώπους η απαλή, προσεκτική πίεση στο κεφάλι, το πρόσωπο, τον λαιμό και το σβέρκο, τους βοηθάει να ανακουφίσουν τον πόνο της ημικρανίας. Δοκιμάστε να:

-πιέσετε απαλά στην γραμμή των φρυδιών και κάτω από τα μάτια

-τρίψετε εξωτερικά τους κροτάφους και τα σαγόνια με μικρές κυκλικές κινήσεις

-κάνετε μασάζ στη βάση του κεφαλιού χρησιμοποιώντας ένα μπαλάκι του τένις

Ύπνος

Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι υπάρχει άμεση σχέση του καλού ύπνου και της αποφυγής ημικρανιών. Προσπαθήστε να:

-μην βλέπετε τηλεόραση, να μην διαβάζετε και να μην ακούτε μουσική στο κρεβάτι

-περιορίσετε τους ολιγόλεπτους ύπνους στη διάρκεια της ημέρας, για να κοιμηθείτε πιο «βαριά» τη νύχτα

-μην τρώτε τέσσερις ώρες πριν κοιμηθείτε και μην πίνετε νερό μέχρι και δύο ώρες πριν

-τηρήσετε ένα σταθερό πρόγραμμα 8ωρού ύπνου