ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Ερμιονίδα στηρίζει την Τράπεζα Εθελοντών Μυελού των οστών

Μεγάλη ανταπόκριση βρίσκει η εκστρατεία ενημέρωσης για την Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών «Όραμα Ελπίδας», με αποτέλεσμα εθελοντές δότες απ’ όλη την Ελλάδα να προστίθενται καθημερινά στη λίστα μελών της Τράπεζας.
Η Ερμιονίδα στηρίζει την Τράπεζα Εθελοντών Μυελού των οστών

Μεγάλη ανταπόκριση βρίσκει η εκστρατεία ενημέρωσης για την Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών «Όραμα Ελπίδας», με αποτέλεσμα εθελοντές δότες απ’ όλη την Ελλάδα να προστίθενται καθημερινά στη λίστα μελών της Τράπεζας.

Το περασμένο Σάββατο, 5 Απριλίου, στο Ενιαίο Λύκειο Κρανιδίου πραγματοποιήθηκε ενημερωτική εκδήλωση με κεντρικό ομιλητή τον Δρ. Στέλιο Γραφάκο, παιδίατρο-αιματολόγο, Αναπληρωτή Καθηγητή Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντή της Μονάδας Μεταμοσχεύσεων της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη-ΕΛΠΙΔΑ».

Ο κ. Γραφάκος αναφέρθηκε στη σημασία του εθελοντισμού εξηγώντας ότι μόνο το 30% των ατόμων που χρειάζονται μεταμόσχευση μυελού των οστών βρίσκουν συμβατό δότη από το οικογενειακό τους περιβάλλον. Γι’ αυτό το μεγαλύτερο ποσοστό των Ελλήνων ασθενών υποχρεώνεται να αναζητήσει συμβατό δότη στις τράπεζες μυελού των οστών του εξωτερικού, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα καθυστέρηση της θεραπείας και υψηλό κόστος. Αντίθετα η εγγραφή Ελλήνων στην Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών «Όραμα Ελπίδας», λόγω της κοινής καταγωγής αυξάνει τις πιθανότητες εύρεσης συμβατού δότη για τους Έλληνες ασθενείς. Επίσης ο κ. Γραφάκος περιέγραψε αναλυτικά τη διαδικασία που απαιτείται για να γίνει κάποιος εθελοντής δότης, υπογραμμίζοντας ότι είναι απλή, ακίνδυνη και ανώδυνη.

Χαιρετισμό απηύθυναν: ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ύδρας Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ, ο Δήμαρχος Ερμιονίδας κ. Δημήτρης Καμιζής, ο Πρωτοπρεσβύτερος Θεμιστοκλής Στ. Μπάζος εφημέριος Ι.Ν. Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κοιλάδας και ο κ. Τάκης Αγρίμης, Πρόεδρος του «Α.Ο. ΚΟΡΩΝΙΣ» Κοιλάδας.

Συγκίνηση προκάλεσαν οι μαρτυρίες των αποθεραπευμένων παιδιών της «ΕΛΠΙΔΑΣ», της πρωταθλήτριας ξιφασκίας Έφης Βλάμη, και της Παναγιώτας Καραφυλλίδου, οι οποίες είναι στην ομάδα του Συλλόγου «Όραμα ΕΛΠΙΔΑΣ».

Την επόμενη μέρα, η ομάδα του «Οράματος ΕΛΠΙΔΑΣ» επισκέφτηκε ύστερα από πρόσκληση των κατοίκων την Κοιλάδα, την Ερμιόνη και τα Δίδυμα και έλαβαν βιολογικό υλικό ελέγχου συμβατότητας -δείγμα σιέλου- από 101 νέους εθελοντές δότες μυελού, οι οποίοι εγγράφηκαν στην Τράπεζα Δοτών «Όραμα Ελπίδας».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Ερμιονίδας, με συνδιοργανωτές τον Σύλλογο «Ελπίδα», τον Ι.Ν. Ευαγγελιστρίας Κοιλάδας και τον ΑΟ Κορωνίς Κοιλάδας, με την παρουσία πολλών κατοίκων και εκπροσώπων των κοινωνικών και πολιτικών φορέων της περιοχής.

Επίσης, υπό την αιγίδα του Δήμου Ερμιονίδας, λίγες μέρες νωρίτερα, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του ανακαινισθέντος Πνευματικού Κέντρου Ερμιόνης, στο παλαιό σχολείο Συγγρού, όπου στη νέα σκηνή που δημιουργήθηκε, η Φιλαρμονική Ορχήστρα Ερμιονίδας σε συνεργασία με μέλη της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων και της Φιλαρμονικής του Δήμου Κυπαρισσίας, έδωσε συναυλία και έγινε απαγγελία αποσπασμάτων μεγάλων ποιητικών έργων.

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν κάτοικοι απ’ όλη την περιοχή και επίσημη καλεσμένη ήταν η κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη την οποία ευχαρίστησαν για τη στήριξή της ο Δήμαρχος Ερμιονίδας, κύριος Δημήτρης Καμιζής, ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Φιλαρμονικής του Δήμου Ερμιονίδας, κύριος Αρβανίτης, καθώς και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Μ.Σ.Ε. κύριος Τάκης Μανιάτης.