ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έρχεται έξαρση στις ιώσεις; Η Wikipedia ξέρει καλύτερα!

Ένα νέο μοντέλο παρακολούθησης των επιμέρους εξάρσεων γρίπης και ιώσεων φαίνεται πως βρήκαν οι επιστήμονες, αυτήν τη φορά με τη βοήθεια του διαδικτύου και της γνωστής ιστοσελίδας Wikipedia, όπου κανείς μπορεί να βρει πληροφορίες επί σχεδόν παντός επιστητού
Έρχεται έξαρση στις ιώσεις; Η Wikipedia ξέρει καλύτερα!

Ένα νέο μοντέλο παρακολούθησης των επιμέρους εξάρσεων γρίπης και ιώσεων φαίνεται πως βρήκαν οι επιστήμονες, αυτήν τη φορά με τη βοήθεια του διαδικτύου και της γνωστής ιστοσελίδας Wikipedia, όπου κανείς μπορεί να βρει πληροφορίες επί σχεδόν παντός επιστητού.

Τώρα πια ίσως να μπορεί να βρει και τα σημεία εκείνα στην χώρα του ή ακόμα και παγκοσμίως, όπου παρατηρείται έξαρση μιας μεταδοτικής ασθένειας όπως η γρίπη.

Ερευνητές από το Νοσοκομείο Παίδων της Βοστώνης διαπίστωσαν ότι είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν τα στατιστικά στοιχεία των αναζητήσεων των χρηστών της Wikipedia, προκειμένου να προσδιοριστεί το επίπεδο εξάπλωσης της γρίπης ή μιας ίωσης σε μια συγκεκριμένη περιοχή.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν πως κατά την περίοδο που παρουσιάζει έξαρση μια γρίπη, οι άνθρωποι αναζητούν με αυξημένη συχνότητα στην Wikipedia πληροφορίες για το πως θα προστατευτούν και σχετικά με το τι ακριβώς συμβαίνει με την συγκεκριμένη ασθένεια.

Έτσι, χρησιμοποίησαν αυτά τα στοιχεία και διαπίστωσαν ότι το μοντέλο που ανέπτυξαν υπολόγισε με μεγάλη ακρίβεια τα σημεία της χώρας, όπου πράγματι υπήρχε σε εξέλιξη η έξαρση κάποιας ίωσης. Μάλιστα το μοντέλο αυτό έδωσε ακριβή αποτελέσματα κατά δύο εβδομάδες νωρίτερα από ό,τι τα στοιχεία που συλλέγει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ.

Οι ερευνητές υπολόγισαν πόσες φορές συγκεκριμένες σελίδες της Wikipedia γινόντουσαν αντικείμενο αναζήτησης και ανάγνωσης από τους χρήστες. Η συγκέντρωση των στατιστικών στοιχείων διήρκεσε από τον Δεκέμβριο του 2007 έως τον Αύγουστο του 2013.