ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο εκφοβισμός στο σχολείο μας “κυνηγάει” ακόμα και 40 χρόνια μετά

Σύμφωνα με βρετανική έρευνα, οι επιπτώσεις του εκφοβισμού που υπόκεινται πολλά παιδιά στο σχολείο είναι πιθανό να τα επηρεάζει ψυχολογικά ακόμα και 40 χρόνια μετά! Μάλιστα οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι επιπτώσεις αυτές είναι σε
Ο εκφοβισμός στο σχολείο μας “κυνηγάει” ακόμα και 40 χρόνια μετά

Σύμφωνα με βρετανική έρευνα, οι επιπτώσεις του εκφοβισμού που υπόκεινται πολλά παιδιά στο σχολείο είναι πιθανό να τα επηρεάζει ψυχολογικά ακόμα και 40 χρόνια μετά! Μάλιστα οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι επιπτώσεις αυτές είναι σε πολλές περιπτώσεις τόσο σοβαρές όσο είναι για ένα παιδί η σεξουαλική κακοποίηση ή η αμέλεια από τους γονείς.

Από την έρευνα προκύπτει ότι τα παιδιά που ήταν τακτικά θύματα εκφοβισμού στο σχολείο, παρουσίασαν σε πολύ μεγαλύτερη ηλικία (40 και 50 ετών) σημάδια κατάθλιψης, άγχους, αυτοκτονικών τάσεων, ενώ πολλών η υγεία ήταν πολύ κακή κατάσταση.

Η μελέτη έγινε από το Ινστιτούτο Ψυχιατρικής στου King's College του Λονδίνου και επικεφαλής της ήταν η καθηγήτρια Louise Arseneault. Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στην αμερικανική επιθεώρηση Ψυχιατρικής.

Μια ομάδα ερευνητών εξέτασε στοιχεία συνολικά 7.771 παιδιών, των οποίων οι γονείς παρείχαν πληροφορίες σχετικά με περιπτώσεις που τα παιδιά τους έπεσαν θύματα εκφοβισμού σε ηλικία 7 και 11 ετών. Στη συνέχεια, με την πάροδο του χρόνου, τα παιδιά έκαναν πολυάριθμα τεστ στο πλαίσιο της έρευνας και οι επιστήμονες συνέλεξαν στοιχεία για την κατάσταση της ψυχικής τους υγείας και όχι μόνο.

Διαπιστώθηκε ότι όταν θα φτάσουν στην ηλικία των 50 ετών, το πιο πιθανό είναι να έχουν περιορισμένες τεχνικές και επαγγελματικές ικανότητες, περιορισμένες πιθανότητες να έχουν σύντροφο στην ζωή τους και μικρότερη στήριξη από τον κοινωνικό τους κύκλο.

Επίσης όσοι πέφτουν θύματα εκφοβισμού σε μικρή ηλικία παρουσιάζουν χαμηλότερες επιδόσεις σε τεστ IQ. Διαπιστώθηκε τέλος, ότι έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να παρουσιάσουν προβλήματα υγείας.

Διαβάστε επίσης:

Πιο έντονες οι επιπτώσεις του εκφοβισμού στα δημοφιλή παιδιά

Χαμόγελο του Παιδιού: Ένας στους 3 μαθητές θύμα bullying

Οι επιπτώσεις του εκφοβισμού ακολουθούν τα παιδιά για πάντα