ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Καλύτερη όραση μέσω εγκεφαλικής ηλεκτροδιέγερσης

Νέα επιστημονική έρευνα δείχνει ότι τα εγκεφαλικά κύματα άλφα μπορούν να επηρεάσουν το τι βλέπουμε και τι δεν βλέπουμε, και ως εκ τούτου, είναι δυνατό με τον τεχνητό έλεγχο των κυμάτων αυτών να βελτιωθεί η όραση, η εστίαση και η προσοχή
Καλύτερη όραση μέσω εγκεφαλικής ηλεκτροδιέγερσης

Νέα επιστημονική έρευνα δείχνει ότι τα εγκεφαλικά κύματα άλφα μπορούν να επηρεάσουν το τι βλέπουμε και τι δεν βλέπουμε, και ως εκ τούτου, είναι δυνατό με τον τεχνητό έλεγχο των κυμάτων αυτών να βελτιωθεί η όραση, η εστίαση και η προσοχή ενός ατόμου.

Η ηλεκτρική δραστηριότητα στον εγκέφαλό μας, όταν δεν έχουμε την προσοχή μας στραμμένη κάπου, παίρνει την μορφή των κυμάτων άλφα. Σύμφωνα με έρευνα στο πανεπιστήμιο του Ιλινόις, μέσω τεχνητής ηλεκτροδιέγερσης στον εγκέφαλο ενός ατόμου είναι δυνατό να τον “πιέσουμε” να συγκεντρωθεί σε αυτά που εξελίσσονται μπροστά στα μάτια του.

Για τις ανάγκες της έρευνάς τους, οι επιστήμονες επέλεξαν 16 συμμετέχοντες, στους οποίους αρχικά έκαναν μαγνητική τομογραφία για να πάρουν μια πλήρη εικόνα των εγκεφάλων τους. Στη συνέχεια, με την μέθοδο της ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος, κατέγραψαν την ηλεκτρική δραστηριότητα στους εγκεφάλους των συμμετεχόντων.

Για καλύτερα αποτελέσματα χρησιμοποίησαν μια νέα τεχνική που ονομάζεται EROS (event-related optical signals). Αυτή η τεχνική βασίζεται σε υπέρυθρες ακτίνες που διέρχονται από οπτικές ίνες και καταγράφουν τις αλλαγές της ηλεκτρική δραστηριότητας σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφαλικού φλοιού.

Με την τεχνική EROS, οι ερευνητές μέτρησαν την δραστηριότητα στον εγκέφαλο των συμμετεχόντων και χαρτογράφησαν την προέλευση των κυμάτων άλφα.

Διαπίστωσαν τα κύματα άλφα παράγονται στην κερκίδα, που βρίσκεται στο ινιακό λοβό, μία περιοχή του εγκεφάλου που επεξεργάζεται τις οπτικές πληροφορίες και βρίσκεται στο πίσω μέρος του κρανίου. Επειδή τα κύματα άλφα προέρχονται από το ινιακό λοβό, μπορούν να εμποδίσουν αυτό που το άτομο είναι σε θέση να επεξεργάζεται οπτικά, γεγονός που καθιστά δύσκολο για εκείνο να δει/προσέξει κάτι αναπάντεχο/απρόοπτο που εξελίσσεται μπροστά του. Όταν ο εγκέφαλος χαλαρώνει αυξάνονται τα κύματα άλφα και το άτομο χάνει πολλές λεπτομέρειες στα όσα βλέπει.

Ένα παράδειγμα αυτού του φαινομένου είναι η δυσκολία στην οδήγηση όταν κάποιος είναι κουρασμένος ή αφηρημένος.

Ωστόσο, αν το άτομο πιέσει τον εγκέφαλό του να συγκεντρωθεί περισσότερο σε αυτό που εξελίσσεται μπροστά του, μπορεί να ανακτήσει τον έλεγχο και να εστιάσει την προσοχή του σε αυτό. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η εκτελεστική λειτουργία του εγκεφάλου, η οποία πραγματοποιείται στο μετωπιαίο λοβό, βάζει φρένο στην άλφα κύματα που προέρχονται από το πίσω μέρος του εγκεφάλου, και αυτό με τη σειρά του επιτρέπει στο άτομο να προσέξει πράγματα που αλλιώς θα έχανε.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι με το να διεγείρουν ηλεκτρικά την περιοχή του εγκεφάλου όπου πηγάζουν τα κύματα άλφα, είναι δυνατό να βελτιώσουν την προσοχή, συγκέντρωση και αντίληψη του ατόμου σε όσα εξελίσσονται μπροστά του.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Cognitive Neuroscience.

Διαβάστε επίσης:

Η μόρφωση βοηθά στην ανάρρωση μετά από χτύπημα στο κεφάλι

Οι ταινίες συγχρονίζουν τους εγκεφάλους των θεατών!

Η απάθεια υποδεικνύει συρρίκνωση του εγκεφάλου

Δείτε σε ποια ηλικία είμαστε πιο "έξυπνοι"!