ΥΓΕΙΑ

Εγκεφαλικό: Μεγάλες ελπίδες ανάρρωσης από βλαστοκύτταρα μυελού των οστών

Μια νέα έρευνα από το πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Κουίνσλαντ στην Αυστραλία, δείχνει μεγάλες υποσχέσεις ότι μπορεί υπάρχει ένας μηχανισμός, όπου βλαστοκύτταρα από τον μυελό των οστών είναι δυνατό να διαφοροποιηθούν σε κύτταρα του εγκεφάλου.

Εγκεφαλικό: Μεγάλες ελπίδες ανάρρωσης από βλαστοκύτταρα μυελού των οστών

Αν η νέα μέθοδος αποδειχθεί να είναι βιώσιμη, θα μπορούσε να οδηγήσει σε τρόπους δημιουργίας νέων πληθυσμών των κυττάρων του εγκεφάλου για την αποκατάσταση των ζημιών του εγκεφάλου. Σε αντίθεση με άλλα κύτταρα του σώματος που μπορεί να διαιρεθούν και να αναπαραχθούν, τα περισσότερα είδη των εγκεφαλικών κυττάρων, όταν πεθαίνουν, η νευρική βλάβη που προκύπτει πιστεύεται ότι είναι μη αναστρέψιμη.

Η επικεφαλής της έρευνας, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Developmental Biology, υποστηρίζει ότι "με το να μεταχειριστούμε κατάλληλα μια συγκεκριμένη οικογένεια πρωτεϊνών μπορούμε να ενθαρρύνουμε τα βλαστικά κύτταρα να παρουσιάζουν υψηλότερο ποσοστό νευρικών δεικτών, κάτι που σημαίνει ότι θα μπορούσαν να ωριμάσουν σε νευρικά κύτταρα και όχι στην μορφή οστών, χόνδρων και λίπους που είναι η φυσική τους εξέλιξη".

Σε περιπτώσεις εγκεφαλικού επεισοδίου, οι ασθενείς χάνουν μέρος της κινητικότητάς τους, της ομιλίας και του έλεγχος της μίας πλευράς του προσώπου τους. Με τη νέα μέθοδο της εισροής βλαστοκυττάρων από τον μυελό των οστών στον εγκέφαλο, ίσως είναι δυνατό να νέα εγκεφαλικά κύτταρα που θα δημιουργηθούν να επανασυνδέσουν τα κυκλώματα του εγκεφάλου παραμερίζοντας εκείνα τα κύτταρα που έχουν καταστραφεί.