ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βλαστοκύτταρα από δέρμα στείρων ανδρών μετατράπηκαν σε γεννητικά κύτταρα

Για πρώτη φορά ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ και του Πανεπιστημίου της Μοντάνα κατάφεραν να δημιουργήσουν γεννητικά κύτταρα
Βλαστοκύτταρα από δέρμα στείρων ανδρών μετατράπηκαν σε γεννητικά κύτταρα

Για πρώτη φορά ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ και του Πανεπιστημίου της Μοντάνα κατάφεραν να δημιουργήσουν γεννητικά κύτταρα, τα οποία μετατρέπονται σε σπερματοζωάρια, αφού προηγουμένως εμφύτευσαν στο αναπαραγωγικό σύστημα ποντικιών βλαστικά κύτταρα, τα οποία είχαν προέλθει από δερματικά κύτταρα ενήλικων στείρων ανδρών.

Οι άνδρες στην έρευνα έπασχαν από αζωοσπερμία, την πιο σοβαρή μορφή ανδρικής στειρότητας, καθώς εξαιτίας μιας γενετικής μετάλλαξης ο οργανισμός τους δεν μπορούσε να παράγει ώριμα σπερματοζωάρια.

Όπως δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό «Cell Reports», οι ερευνητές χρησιμοποίησαν κύτταρα από το δέρμα πέντε ανδρών, τα οποία αναπρογραμμάτισαν, έτσι ώστε να δημιουργήσουν πολυδύναμα εμβρυϊκού τύπου βλαστικά κύτταρα, τα οποία, σε επόμενο στάδιο, είναι δυνατό να μετατραπούν σε πιο εξειδικευμένα κύτταρα.

Ωστόσο, τα γεννητικά κύτταρα τα οποία προήλθαν από τα βλαστικά, που είχαν μεταμοσχευθεί στα γεννητικά όργανα πειραματόζωων, δεν ολοκλήρωσαν τη διαφοροποίηση και ωρίμανσή τους, ώστε να γίνουν κανονικά σπερματοζωάρια, πιθανώς επειδή υπάρχουν σημαντικές διαφορές ανάμεσα στις αναπαραγωγικές διαδικασίες των ανθρώπων και των ποντικιών.

Αν και χρειάζονται περαιτέρω έρευνες, οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι στο μέλλον θα είναι δυνατό να συλλέγονται και να καταψύχονται τέτοια κύτταρα από τα πολύ νεαρά αγόρια που έχουν την εν λόγω μετάλλαξη, προτού αυτά καταστούν στείρα λόγω αζωοσπερμίας, πράγμα που θα τους επιτρέψει να αποκτήσουν παιδί αργότερα στη ζωή τους.

Πλέον ,οι ερευνητές σχεδιάζουν να κάνουν ανάλογα πειράματα σε μεγαλύτερα ζώα, προτού προχωρήσουν σε κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους.