ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Προβλήματα υγείας που θα αποφύγετε χάρη στον ύπνο

Ακούγεται παράξενο, όμως ο ύπνος είναι το καλύτερο φάρμακο σε πολλά καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, από τα παραπανίσια κιλά μέχρι το κρυολόγημα.

Προβλήματα υγείας που θα αποφύγετε χάρη στον ύπνο

Ακούγεται παράξενο, όμως ο ύπνος είναι το καλύτερο φάρμακο σε πολλά καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, από τα παραπανίσια κιλά μέχρι το κρυολόγημα.

Οι κίνδυνοι της έλλειψης ύπνου είναι λίγο-πολύ γνωστοί. Δείτε ποια είναι τα επιστημονικά δεδομένα που αποδεικνύουν την τεράστια συμβολή του ύπνου στην υγεία μας.

1. Παχυσαρκία

Ένα ξεκούραστο σώμα και μυαλό δεν αναζητά ενέργεια από τις επιπλέον θερμίδες. Μελέτη που πραγματοποιήθηκε στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ δείχνει ότι τα παιδιά που κοιμούνται αρκετά καταναλώνουν λιγότερες θερμίδες κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ και οι ενήλικες που δε στερούνται τον ύπνο τείνουν να επιλέγουν μικρότερες μερίδες φαγητού. Η έλλειψη ύπνου, αντιθέτως, μας ωθεί στα παχυντικά φαγητά και τα φορτωμένα με ζάχαρη σνακ. Ο ύπνος επηρεάζει άμεσα τις ορμόνες που ρυθμίζουν την όρεξη κι έτσι μπορεί να μας βοηθήσει να διατηρήσουμε το ιδανικό μας βάρος.

2. Διαβήτης

Επειδή η έλλειψη ύπνου συνδέεται άμεσα με τις λιγούρες και την κατανάλωση πρόχειρου φαγητού, μπορεί να συμβάλλει στην εκδήλωση του διαβήτη τύπου 2. Μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Annals of Internal Medicine δείχνει ότι οι λίγες ώρες ύπνου έχουν σαν αποτέλεσμα τη μειωμένη αντίδραση του οργανισμού στην ινσουλίνη.

3. Σεξουαλική δυσλειτουργία

Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες μπορεί να παρουσιάζουν μειωμένη ερωτική διάθεση εάν δεν κοιμούνται αρκετές ώρες σε καθημερινή βάση, σύμφωνα με το ιατρικό δίκτυο WebMD. Η πεσμένη λίμπιντο δεν οφείλεται απλώς στην κούραση, αλλά αποτελεί ένδειξη ορμονικής δυσλειτουργίας. Μελέτες δείχνουν ότι η έλλειψη ύπνου οδηγεί σε μείωση στα επίπεδα της τεστοστερόνης στον άνδρα.

4. Άνοια

Το στάδιο REM είναι ένα από τα βαθύτερα στάδια του ύπνου. Το στάδιο REM συνδέεται με την ικανότητα μάθησης και απομνημόνευσης. Μελέτες δείχνουν ότι ακόμη και ένας ολιγόλεπτος ύπνος κατά τη διάρκεια της ημέρας επρεάζει θετικά τη μνήμη, τη συγκέντρωση και την εγρήγορση.

5. Κρυολόγημα

Μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση JAMA Internal Medicine δείχνει ότι τα άτομα που κοιμούνται λιγότερες από οκτώ ώρες κάθε μέρα αντιμετωπίζουν τριπλάστιο κίνδυνο να εκδηλώσουν συμπτώματα όπως το συνεχές φτάρνισμα, ο πυρετός, η ρινική συμφόρηση και ο βήχας.

6. Εγκεφαλικό

Ο καλός ύπνος είναι το πιο απλό προληπτικό μέτρο ώστε να μειώσουμε έστω και λίγο τον κίνδυνο εγκεφαλικού. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα υποστηρίζουν ότι τα άτομα που κοιμούνται καθημερινά λιγότερες από έξι ώρες αντιμετωπίζουν τετραπλάσιο κίνδυνο εγκεφαλικού.

Διαβάστε επίσης:

Δείτε αν σας λείπει ύπνος σε 1 μόλις λεπτό! (τεστ με βίντεο)

Τεστ: Μήπως αντιμετωπίζετε πρόβλημα στον ύπνο;

Έξι συμβουλές για καλύτερο ύπνο