ΕΙΔΗΣΕΙΣ

"Θεράπευσαν" τον καρκίνο με τον ιό της ιλαράς

Επιστήμονες από τη Mayo Clinic κατάφεραν να «θεραπεύσουν» τον καρκίνο σε μία 49χρονη, χρησιμοποιώντας τον ιό της ιλαράς.

"Θεράπευσαν" τον καρκίνο με τον ιό της ιλαράς

Η πρωτοποριακή μέθοδος δοκιμάστηκε σε δύο ασθενείς, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν, παρουσιάζοντας βελτίωση στον καρκίνο του μυελού των οστών, ενώ η 49χρονη βρίσκεται σε πλήρη ύφεση και είναι ελεύθερη νόσου εδώ και έξι μήνες.

Οι δύο ασθενείς δεν είχαν επαφή με την ιλαρά στο παρελθόν, με αποτέλεσμα το σώμα τους να έχει τα λιγότερα δυνατά αντισώματα. Έτσι, εμβολιάστηκαν άπαξ με μία πολύ μεγάλη δόση από τον γενετικά τροποποιημένο ιό, τη μεγαλύτερη που μπορεί να πάρει άνθρωπος.

Σύμφωνα με όσα διαπίστωσαν οι ερευνητές, η θεραπεία με τη βοήθεια ενός ιού, που μολύνει και τελικά σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα, αλλά δεν επηρεάζει τα υγιή, θα μπορούσε να είναι αποτελεσματική για το θανατηφόρο πολλαπλό μυέλωμα.

Όπως εξηγεί ο επικεφαλής της μελέτης, Stephen Russel, καθηγητής στο τμήμα Μοριακής Ιατρικής, η συλλογιστική πίσω από αυτήν την προσπάθεια είναι απλή, αφού οι ιοί, ούτως ή άλλως, εισέρχονται στο σώμα και καταστρέφουν ιστούς, στην προκειμένη περίπτωση καρκινικούς.

Πλέον, η ερευνητική ομάδα εξετάζει την αποτελεσματικότητα της μεθόδου σε καρκίνους των ωοθηκών, του εγκεφάλου, της κεφαλής και του λαιμού σε ασθενείς που δεν ανταποκρίνονταν στις συμβατικές θεραπείες και παρουσίαζαν συνεχείς υποτροπές.

Η προσπάθεια θεραπείας του καρκίνου με τη χρήση τέτοιων ιών ξεκινά από το 1950.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, όμως, πρόκειται για την πρώτη φορά που υπάρχει πλήρης ύφεση σε έστω έναν ασθενή.