ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τα ψυχολογικά ερείσματα που οδηγούν έναν ψηφοφόρο στην κάλπη

Εθνικές εκλογές, δημοτικές εκλογές, ευρωεκλογές... Κάθε δύο με τρία χρόνια ψηφίζουμε, αλλά ξέρουμε πραγματικά γιατί ψηφίζουμε;

 

Τα ψυχολογικά ερείσματα που οδηγούν έναν ψηφοφόρο στην κάλπη

Ποιοι είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν τελικά την ψήφο μας;

Οι θεωρίες στο χώρο της Ψυχολογίας είναι αρκετές και μπορούν να ερμηνεύσουν σε ικανοποιητικό βαθμό γιατί επιλέγουμε συγκεκριμένα πρόσωπα να μας εκπροσωπήσουν στον πολιτικό στίβο.

Μερικοί πιστεύουν ότι η διαδικασία της ψηφοφορίας είναι καθαρά μια πράξη αλτρουισμού. Άλλοι πάλι υποστηρίζουν ότι είναι εγωιστική πράξη, καθώς η ψήφος μας αποτελεί προβολή της δικής μας, ατομικής, συμπεριφοράς σε πρόσωπα που μας μοιάζουν.

Σε τελική ανάλυση, η ψήφος είναι μια έκφραση αυτού που οι άλλοι πιστεύουν ότι είμαστε.

"Ένα κομμάτι της έκφρασης του ίδιου του εαυτού μας που σχετίζεται άμεσα με το πάθος για τις πολιτικές μας ιδεολογίες είναι η επιθυμία να ενθαρρύνουμε κάποιον άλλον να σκεφτεί (και να ψηφίσει) ακριβώς όπως εμείς", δηλώνει η ψυχολόγος Ταμάρα Αβάντ.

"Μερικοί άνθρωποι προβάλλουν με περηφάνια τα φυλλάδια και τα αυτοκόλλητα ενός υποψηφίου. Η πολιτική μας ιδεολογία συνδέεται στενά με τις αξίες μας και 'χρησιμοποιούμε' την πολιτική ως μέσο για να μοιραστούμε αυτές τις αξίες με άλλους ανθρώπους."

Σε αρκετές περιπτώσεις μάλιστα, η διαδικασία ψήφου είναι απλώς... συνήθεια. Μελέτες δείχνουν ότι οι ψηφοφόροι που οδηγούνται στις κάλπες από συνήθεια δεν υπολογίζουν παρατάξεις, μεμονωμένους υποψηφίους ή ιδεολογίες. Το πιο πιθανό είναι ότι μένουν στην ίδια γειτονιά εδώ και πολλά χρόνια και η "συνήθειά" τους αυτή κινητοποιείται από τις συζητήσεις γνωστών και φίλων ή από τα προωθητικά φυλλάδια που διανέμονται κατά την προεκλογική περίοδο.

Επίσης, η ψήφος σηματοδοτεί τη συμμετοχή μας σε μια ευρύτερη κοινωνική ομάδα. Οι εξωτερικές πιέσεις αποτελούν σημαντική επιρροή στην απόφασή μας να ψηφίσουμε ή όχι. Η ψήφος, λοιπόν, καλύπτει την εσωτερική μας ανάγκη για ενσωμάτωση στο κοινωνικό σύνολο.