ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ασύρματο εμφύτευμα μικρότερο κι από κόκκο ρυζιού (βίντεο)

Μια καινοτομία στην ασύρματη τροφοδότηση συσκευών οδήγησε στη δημιουργία ενός μικροσκοπικού εμφυτεύματος που δεν ξεπερνά σε μέγεθος έναν κόκκο ρυζιού. Το εμφύτευμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βηματοδότης ή να αντικαταστήσει ένα φάρμακο.

Ασύρματο εμφύτευμα μικρότερο κι από κόκκο ρυζιού (βίντεο)

Η ομάδα των μηχανολόγων από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ κατάφερε για πρώτη φορά να δημιουργήσει ένα εμφύτευμα που δε χρειάζεται μπαταρία, σε αντίθεση με κάθε άλλη ιατρική συσκευή.

Η ασύρματη τροφοδότηση δεν είναι εύκολο να επιτευχθεί, καθώς οι ιστοί του σώματος συνήθως αντανακλούν ή απορροφούν τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα που μεταφέρουν την ενέργεια στη συσκευή.

Οι ερευνητές κατάφεραν όμως να «κατασκευάσουν» ένα ειδικό τύπο κυμάτων που διαπερνά χωρίς επιπλοκές το σώμα και παράλληλα ανιχνεύεται από κεραία. Αυτός ο τύπος ακτινοβολίας είναι ακίνδυνος σε χαμηλές συχνότητες και μπορεί να τροφοδοτήσει ή να φορτίσει αποτελεσματικά ένα ιατρικό εμφύτευμα.

Μια τέτοια συσκευή εμφυτεύεται στο σώμα και λειτουργεί ως βηματοδότης για την καρδιά ή τον εγκέφαλο, διεγείροντας ή καταστέλλοντας κατ' ανάγκη τα ζωτικά αυτά όργανα του σώματος όταν παρατηρούνται ανωμαλίες.

Η συσκευή έχει δοκιμαστεί σε πειραματόζωα και αναμένεται να δοκιμαστεί εντός των επόμενων ετών και σε ανθρώπους.

Η σχετική μελέτη δημοσιεύεται στο επίσημο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών PNAS.

{youtube}7WURJ9rgwjs{/youtube}