ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αισιόδοξες οι επιχειρήσεις υγείας στην Γερμανία για το 2014

Αισιόδοξες εμφανίζονται οι επιχειρήσεις του κλάδου υγείας στην Γερμανία οι οποίες συνεχίζουν να επενδύουν παρά την κρίση, ενώ παράλληλα έχουν αναγάγει τις εξαγωγές σε κυρίαρχο όπλο για την ανάπτυξή τους.

Αισιόδοξες οι επιχειρήσεις υγείας στην Γερμανία για το 2014

Υπάρχουν ωστόσο και ορισμένα αρνητικά σημάδια για τον κλάδο, όσον αφορά ειδικότερα το εργασιακό κομμάτι, και συγκεκριμένα τις προσλήψεις του προσωπικού οι οποίες θα είναι περιορισμένες την τρέχουσα χρονιά, ενώ άλλα προβλήματα σχετίζονται με την θεσμοθέτηση κατώτατου μισθού και την έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού.

Σύμφωνα με έρευνα της γερμανικής Ένωσης Επιμελητηρίων στον κλάδο της υγείας για το 2014, μεταξύ 800 εταιρειών του κλάδου, καταγράφονται τα εξής στοιχεία :

- Οι εταιρείες του κλάδου είναι αισιόδοξες όσον αφορά το 2014 (δεύτερη συνεχή χρονιά). Λόγοι αισιοδοξίας είναι οι προσδοκίες για αυξημένες εξαγωγές και γενικότερα η υψηλή ζήτηση για ιατρικές υπηρεσίες παρά τις δυσκολίες κυρίως όσον αφορά το περιορισμένο εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό και την αύξηση του κόστους εργασίας.

- Οι εταιρείες του κλάδου σχεδιάζουν επενδύσεις κυρίως εντός Γερμανίας. Για το 68% των επιχειρήσεων παράγοντας επενδυτικής επέκτασης είναι οι ανάγκες αντικατάστασης εξοπλισμού και για το 40% η επέκταση της παραγωγικής δυναμικότητας.

- Σύμφωνα με τις επιχειρήσεις τα σχέδια για πρόσληψη προσωπικού είναι περιορισμένα. Συνολικά εκτιμάται ότι θα προστεθούν 60.000 θέσεις εργασίας στον εν λόγω κλάδο.

Μεταξύ των σημαντικότερων προβλημάτων του κλάδου είναι η θεσμοθέτηση του κατώτατου μισθού, οι σχεδιαζόμενες αλλαγές στα συμβόλαια μερικής απασχόλησης της γερμανικής κυβέρνησης, η έλλειψη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού και τα κυβερνητικά σχέδια για σύνταξη στα 63 έτη.