ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Απονομή διεθνούς βραβείου στον Έλληνα ορθοπεδικό Ελευθέριο Τσιρίδη

Το βραβείο Rothman-Ranawat απονεμήθηκε στον αναπλ. Καθηγητήτου Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Ελευθέριο Τσιρίδη, στα πλαίσια του Παναμερικανικού Συνεδρίου της Αμερικανικής Ακαδημίας Ορθοπεδικών Χειρουργών (AAOS). Η απονομή έγινε στην πανηγυρική δεξίωση της Αμερικανικής Ορθοπεδικής Εταιρίας Ισχίου.

Απονομή διεθνούς βραβείου στον Έλληνα ορθοπεδικό Ελευθέριο Τσιρίδη

Τα πτυχία απένειμε ο διακεκριμένος αμερικανός χειρουργός Dr. Adolf Lombardi, o οποίος ανέφερε ότι η επιλογή ήταν εξαιρετικά δύσκολη καθώς έγινε μεταξύ πολλών ικανών υποψηφίων, από τους οποίους τελικά επιλέχθηκαν τέσσερις νέοι Καθηγητές Ορθοπεδικής που έχουν την προοπτική να ηγηθούν στη γεωγραφική περιοχή που δραστηριοποιούνται.

Ο Καθηγητής Lombardi μίλησε για τον καθένα νικητή ξεχωριστά και εξήρε το έργο τους. Παρουσίασε τη βιογραφική διαδρομή του κ. Τσιρίδη μέχρι σήμερα λέγοντας ότι η πορεία του δείχνει τη δυνατότητα που αναπτύσσει στον τομέα των αρθροπλαστικών και γενικά της ορθοπεδικής, αναδεικνύοντας τη χώρα του ως σημείο αναφοράς για την αρθροπλαστική ισχίου και γόνατος σ' όλο τον κόσμο.

Στην τελετή και στο δείπνο απονομής παρακάθισαν καθηγητές από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια της Αμερικής όπως το Χάρβαρντ, το Στάνφορντ, το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και την MayoClinic. Ο Έλληνας αναπλ. Καθηγητής είχε την ευκαιρία να γνωριστεί κατ' ιδίαν με όλους τους κορυφαίους χειρουργούς αρθροπλαστικής των ΗΠΑ.

Το έπαθλο της βράβευσης, που κέρδισαν οι 4 καθηγητές Stanislav Y. Bondarenko από την Ουκρανία, Ran Schwarzkopf από την Καλιφόρνια των ΗΠΑ, Nikhil A. Shah από τη Μεγάλη Βρετανία και Ελευθέριος Τσιρίδης από την Ελλάδα (ο πρώτος από δεξιά), περιελάμβανε την επίσκεψή τους στα κορυφαία κέντρα αρθροπλαστικής ισχίου και γόνατος των ΗΠΑ.

Στο έξι εβδομάδων ταξίδι στα μεγαλύτερα κέντρα των ΗΠΑ που ακολούθησε τη βράβευση, ο κ. Τσιρίδης συμμετείχε σε χειρουργεία μαζί με τους συναδέλφους του, έδωσε ομιλίες στα μεγαλύτερα αμερικανικά πανεπιστήμια και τιμήθηκε από τα Κέντρα Αρθροπλαστικών.

Συγκεκριμένα, τα κέντρα που επισκέφθηκε ο κ Τσιρίδης μετά την Ν. Ορλεάνη των ΗΠΑ ήταν το πανεπιστήμιο του Σικάγο, το Hospital for Special Surgery στη Ν. Υόρκη, στη συνέχεια το Χάρβαρντ, το Ινστιτούτο Rothman στο πανεπιστήμιο της Φιλαδέλφεια, το πανεπιστήμιο της Ν. Καρολίνα, την ιατρική σχολή της Mayo Clinic, το Ινστιτούτο Anderson του πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, το Ινστιτούτο Αρθροπλαστικών του πανεπιστήμιου του Οχάιο, το πανεπιστήμιο Στάνφορτ της Καλιφόρνια, την ιατρική σχολή του ΚΕCK της Ν.Καλιφόρνια, το πανεπιστήμιο του Οντάριο στο Λονδίνο του Καναδά και το Κέντρο Αρθροπλαστικών του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα.
Ο κ. Τσιρίδης ανέφερε ότι το ταξίδι ήταν εξαιρετικά ωφέλιμο, καθώς αναπτύχθηκε ένα τεράστιο δίκτυο συνεργασιών με τα καλύτερα κέντρα των ΗΠΑ, αναγνωρίστηκε η Ελλάδα και η Γ΄Ορθοπεδική Πανεπιστημιακή Κλινική του Νοσοκομείου «Παπαγεωργίου»της Θεσσαλονίκης στις ΗΠΑ ως κέντρο αναφοράς αρθροπλαστικών, δημιουργήθηκαν τεράστιες δυνατότητες για την εκπαίδευση των νέων ορθοπεδικών, αλλά το κυριότερο που φέρνει ο κ. Ε. Τσιρίδης πίσω στην Ελλάδα είναι η αρθροπλαστική του ισχίου και του γόνατος με νοσηλεία που ολοκληρώνεται μόνο σε 24 ώρες!