ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μειώνοντας 6 παράγοντες κινδύνου μπορεί να σωθούν 37 εκατομμύρια ζωές!

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στην "The Lancet", αν οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο καταφέρουν να μειώσουν 6 συγκεκριμένους παράγοντες που δυσχεραίνουν την υγεία τους, τότε θα σωθούν τουλάχιστον 37 εκατομμύρια ζωές παγκοσμίως μέσα στα επόμενα 15 χρόνια.

Μειώνοντας 6 παράγοντες κινδύνου μπορεί να σωθούν 37 εκατομμύρια ζωές!

Οι 6 αυτοί παράγοντες αφορούν την καταπολέμηση των τεσσάρων πιο επικίνδυνων μη μεταδοτικών ασθενειών παγκοσμίως, όπως αυτοί ορίζονται από την τελευταία έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ): τον καρκίνο, (όλων των τύπων), τον διαβήτη, καρδιαγγειακές παθήσεις και αναπνευστικές παθήσεις.

Η έρευνα που έγινε από το Imperial College στο Λονδίνο διαπίστωσε ότι οι ακόλουθοι 6 επικίνδυνοι για την υγεία του ανθρώπου παράγοντες, πρέπει να μειωθούν παγκοσμίως προκειμένου να μειωθούν και οι πρόωροι θάνατοι:

-Χρήση καπνού (τσιγάρο): Μείωση 30-50%

-Χρήση αλκοόλ: Μείωση 10%

-Κατανάλωση αλατιού: Μείωση 30%

-Υπέρταση: Μείωση 25%

-Γενικότερη μείωση της παχυσαρκίας και του διαβήτη

Μετά τη διεξαγωγή της έρευνάς τους, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι, εφόσον επιτευχθούν οι στόχοι για αυτούς τους έξι παράγοντες κινδύνου, θα υπάρξει μείωση του κινδύνου πρόωρου θανάτου από τις τέσσερις κύριες μη μεταδοτικές ασθένειες κατά 22% στους άνδρες και 19% στις γυναίκες.

Στην έρευνα επισημαίνεται ότι σε όλο τον κόσμο, αυτό είναι το ισοδύναμο με την καθυστέρηση ή την αποτροπή 16 εκατομμυρίων θανάτων σε άτομα μεταξύ των ηλικιών 30 και 70, και 21 εκατ. ανθρώπων ηλικίας άνω των 70 ετών.

Η μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης και της χρήσης καπνού θα φέρει τα μεγαλύτερα οφέλη, υποστηρίζουν οι ερευνητές, οι οποίοι εκτιμούν ότι η μείωση κατά 50% του καπνίσματος μέχρι το 2025 θα μειώσει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου πάνω από 24% στους άνδρες και 20% στις γυναίκες.

Αν και οι εκτιμήσεις για τον αριθμό των ανθρώπων που θα σωθούν αν επιτευχθούν τα παραπάνω είναι ενθαρρυντικές, αντίστοιχα ανησυχητικές είναι οι εκτιμήσεις των ερευνητών στο ενδεχόμενο που δεν πληρωθούν αυτοί οι στόχοι. Σε αυτή την περίπτωση υπολογίζεται ότι μέχρι το 2025 θα πεθάνουν πρόωρα 38,8 εκατομμύρια άνθρωποι.

Διαβάστε επίσης:

Ένα καινούριο «όπλο» για την καρδιακή ανεπάρκεια

Ο καρκίνος του προστάτη μπορεί να είναι και σεξουαλικά μεταδιδόμενη νόσος

Τα μάτια δείχνουν αν έχετε διαβήτη, καρκίνο ή AIDS

Είναι επίσημο: η κρίση αύξησε και τα καρδιαγγειακά κυρίως στις γυναίκες