ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αντισώματα από τους καρχαρίες μπορούν να μας σώσουν

Παρόλο που οι καρχαρίες είναι ψάρια, το σύστημά τους μοιάζει αρκετά με αυτό του ανθρώπου.Τα αντισώματα είναι οι μαχητές των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος μας που μας προστατεύουν από τα μικρόβια και όλους τους επιβλαβείς για την υγεία μας παράγοντες. Με το πέρασμα των χρόνων επιστήμονες κατάφεραν να φτιάξουν δικά τους αντισώματα για την πρόληψη και την θεραπεία ορισμένων ασθενειών. Ένα από τα κριτήρια για την αξιοπιστία αυτών των αντισωμάτων είναι η «διάρκεια ζωής» τους αι η σταθερότητά τους.

Αντισώματα από τους καρχαρίες μπορούν να μας σώσουν

Έτσι σύμφωνα με κάποιους Γερμανούς ερευνητές μπορούμε να μάθουμε πολλά από τους καρχαρίες.

Οι καρχαρίες και οι άνθρωποι έχουν σχεδόν ίδιο ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά αυτή η μικρή διαφορά είναι που ενδιαφέρει τους επιστήμονες. Οι καρχαρίες που ζουν στο νερό έχουν στο αίμα τους μεγάλη συγκέντρωση ουρίας. Αυτό το μόριο εμποδίζει το ψάρι να αφυδατωθεί και βάζει σε δοκιμασία τα εσωτερικά μόρια, εκ των οποίων είναι και τα αντισώματα. Οι επιστήμονες τόνισαν ότι υπό αυτές τις συνθήκες τα ανθρώπινα αντισώματα δεν θα άντεχαν πολύ.

Προσπάθησαν λοιπόν να βρουν τις αιτίες αυτή της διαφοροποίησης. Με ακτίνες Χ, οι ερευνητές κατάφεραν να ανακαλύψουν ότι τα αντισώματα των καρχαριών ενώνονται μεταξύ τους με μια παραπάνω χημική ένωση στην μοριακή τους δομή. Το επόμενο στάδιο ήταν να προσπαθήσουν να φτιάξουν αυτά τα αντισώματα και για τον ανθρώπινο οργανισμό. Τα κατάφεραν και απ' ότι φάνηκε αυτά τα αντισώματα είναι καλύτερα και πιο ανθεκτικά από τα φυσικά.

Μια ακόμη έκπληξη που αντιμετώπισαν οι ερευνητές είναι ότι αυτό το είδος αντισωμάτων ήταν πολύ πιο εύκολο να κατασκευαστούν αλλά και να παραχθούν σε ποσότητες καθώς επίσης και η θεραπευτική τους ιδιότητα είναι πολύ δυνατή. Τέλος, το μόνο που απομένει είναι να αρχίσει και η κυκλοφορία τους στην αγορά της υγείας.