ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι γιατροί προειδοποιούν: Επικίνδυνες οι διαγνώσεις από τη Wikipedia

Αν έχετε συμπτώματα που θεωρείτε ύποπτα και θέλετε να μάθετε περί τίνος πρόκειται, επισκεφτείτε ένα γιατρό, μην ψάχνετε απαντήσεις στην Wikipedia, προειδοποιούν επιστήμονες που δημοσιεύουν τη μελέτη τους στην Επιθεώρηση της Αμερικανικής Οστεοπαθητικής Εταιρείας» (JAOA).

Οι γιατροί προειδοποιούν: Επικίνδυνες οι διαγνώσεις από τη Wikipedia

Από το 2001 που άρχισε να λειτουργεί η Wikipedia έως σήμερα, έχει μετατραπεί στην πιο δημοφιλή ιστοσελίδα γενικής πληροφόρησης. Περιέχει περισσότερα από 31 εκατομμύρια λήμματα σε 285 γλώσσες, ενώ τουλάχιστον 20.000 από αυτά άπτονται της υγείας.

Στο πλαίσιο της έρευνας οι επιστήμονες εξέτασαν άρθρα για συχνά νοσήματα στην παγκόσμια διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια, διαπιστώνοντας πως τα 9 στα 10 έχουν λάθη, καθώς σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει με τις παραδοσιακές εγκυκλοπαίδειες υγείας, ακόμα και μη ειδικοί μπορούν να «μπουν» σε ένα άρθρο και να προσθέσουν ή να διαγράψουν κάτι.

«Η Wikipedia δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως κύρια πηγή πληροφόρησης για την υγεία, διότι τα άρθρα αυτά δεν υπόκεινται στις ίδιες διαδικασίες ελέγχου με εκείνες που ισχύουν στις ιατρικές επιθεωρήσεις», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ρόμπερτ Χέιστι, αναπληρωτής κοσμήτορας στην Σχολή Οστεοπαθητικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Campbell, στη Βόρειο Καρολίνα.

«Η καλύτερη πηγή όταν κάποιος αναζητά μια διάγνωση είναι να μιλήσει με τον γιατρό του, ο οποίος μπορεί να λάβει υπ' όψιν το ιατρικό ιστορικό του και άλλους παράγοντες, για να καθορίσει και την καλύτερη αγωγή».

Χαρακτηριστικά παραδείγματα λαθών

Όπως σχολιάζει η ερευνητική ομάδα, ένα από τα λάθη στην υπέρταση είναι η δήλωση πως για να διαγνωστεί σωστά, πρέπει να έχει κάποιος υψηλή πίεση «σε τρεις ξεχωριστές μετρήσεις». Ωστόσο, αυτό δεν είναι απόλυτο και μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνη καθυστέρηση στη θεραπεία.

Σε ένα άλλο λήμμα αναφέρεται ότι τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα δεν ωφελούν τα παιδιά, αλλά οι ερευνητές λένε πως αυτό δεν ισχύει και μπορεί να αποτρέψει τους γονείς να αφήσουν τα παιδιά τους να ακολουθήσουν φαρμακευτική θεραπεία για την κατάθλιψη.

Ωστόσο, το πιο ανησυχητικό εύρημα, είναι ότι ακόμα και γιατροί, σε ποσοστό έως και 70% σύμφωνα με παλαιότερες έρευνες, χρησιμοποιούν την Wikipedia ως παραπομπή.