ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι επιστήμονες ερευνούν τον ακριβή μηχανισμό δράσης των σπερματοζωαρίων

Τα σπερματοζωάρια φαίνεται πως δεν χαρακτηρίζονται τυχαία «κολυμβητές», καθώς οι επιστήμονες διαπίστωσαν με πόση ευκολία μπορούν να κινούνται κόντρα στο ρεύμα ώστε να φτάσουν στο στόχο τους, δηλαδή στο ωάριο.

Οι επιστήμονες ερευνούν τον ακριβή μηχανισμό δράσης των σπερματοζωαρίων

Αντί να κινούνται σε ευθεία γραμμή, τα σπερματοζωάρια κολυμπούν σε σπειροειδείς σχηματισμούς, ανάλογα με την ισχύ του ρεύματος, δηλώνουν οι ερευνητές από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ).

Οι εργαστηριακές αναλύσεις υπέδειξαν επίσης ότι τα σπερματοζωάρια συνεργάζονται μεταξύ τους και δε λειτουργούν ανταγωνιστικά το ένα απέναντι στο άλλο, όπως πιστεύαμε μέχρι σήμερα. Αυτή η «συνεργασία» αυξάνει τις πιθανότητες γονιμοποίησης, δηλώνουν οι ερευνητές.

Από τα εκατομμύρια σπερματοζωάρια που ξεκινούν το ταξίδι τους προς το ωάριο, λίγα μόνο καταφέρνουν να φτάσουν στον προορισμό τους. Τα σπερματοζωάρια όχι μόνο πρέπει να κινηθούν προς τη σωστή κατεύθυνση, καλύπτοντας αποστάσεις πολλαπλάσιες του μεγέθους τους, αλλά παράλληλα συναντούν στο δρόμο τους και πρέπει να αντιμετωπίσουν κάθε είδους εμπόδια.

Η νέα μελέτη εξερευνά πώς τα σπερματοζωάρια καταφέρνουν να ανταποκριθούν στο δύσκολο αυτό έργο.

Οι δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν στο εργαστήριο έδειξαν ότι τα σπερματοζωάρια καταφέρνουν να κινηθούν με εξαιρετικά ευκολία αντίθετα στο ρεύμα για αρκετά λεπτά. Κινούνται σε σπειροειδείς σχηματισμούς ώστε να αποφεύγουν τις ισχυρές αντιστάσεις και μάλιστα κινούνται μαζικά ώστε η κίνησή τους να είναι ταχύτερη.

Διαβάστε επίσης:

Το ελαττωματικό σπέρμα οδηγεί τους άνδρες στον πρόωρο θάνατο
Έγκυος από προσπερματικά υγρά... Είναι δυνατόν;
Οι 8 λόγοι που μπορεί να δείτε αίμα στο σπέρμα. Τι να κάνετε