ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η αξονική στήθους μπορεί να προβλέψει το έμφραγμα

Ερευνητές από το Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο της Ουτρέχτης στην Ολλανδία διαπίστωσαν ότι μία παλιά εξέταση μπορεί να προβλέψει με μεγάλη επιτυχία τις πιθανότητες καρδιαγγειακού κινδύνου.

Η αξονική στήθους μπορεί να προβλέψει το έμφραγμα

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα δημοσιεύονται στο ιατρικό περιοδικό «Radiology», η αξονική τομογραφία στήθους μπορεί να μας αποκαλύψει αν κινδυνεύουμε από έμφραγμα ή άλλα καρδιαγγειακά προβλήματα.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές, οι ακτινολόγοι, διενεργώντας αξονικές στήθους για άλλους λόγους, ανακαλύπτουν σημάδια αρτηριοσκλήρυνσης, τα οποία θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αναγνώριση των ατόμων υψηλού καρδιαγγειακού κινδύνου, αλλά μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν επίσημες οδηγίες για την αξιοποίηση των συγκεκριμένων στοιχείων.

Με αυτό ως δεδομένο, οι Ολλανδοί ερευνητές θέλησαν να αναπτύξουν ένα αξιόπιστο μοντέλο πρόβλεψης του καρδιαγγειακού κινδύνου, λαμβάνοντας υπόψη τις αξονικές στήθους και όχι τους κλασικούς παράγοντες όπως η πίεση και η χοληστερίνη.

Το τελικό μοντέλο περιλαμβάνει την ηλικία, το φύλο και τις ενδείξεις της αξονικής όσον αφορά ασβεστώσεις σε αρτηρίες και βαλβίδες, καθώς και τη διάμετρο της καρδιάς και σύμφωνα με τους ίδιους πρόκειται για ένα σημαντικό εργαλείο για την ανίχνευση των ατόμων που ανήκουν σε ομάδες υψηλού καρδιαγγειακού κινδύνου, ακόμη και αν δεν έχουν τα γνωστά συμπτώματα.