ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τοποθέτησαν με επιτυχία τον πιο μικρό βηματοδότη στον κόσμο

Γιατροί από το Γενικό Νοσοκομείο του Σαουθάμπτον τοποθέτησαν με επιτυχία σε ένα Βρετανό ασθενή τον μικρότερο βηματοδότη στον κόσμο, με μέγεθος ίσο με το 1/10 των κλασικών.

Τοποθέτησαν με επιτυχία τον πιο μικρό βηματοδότη στον κόσμο

Ο μικροσκοπικός βηματοδότης, που είναι γνωστός και ως μικροδιακαθετηριακό σύστημα βηματοδότησης, έχει το πλεονέκτημα ότι μπορεί να εμφυτεύεται απευθείας στον καρδιακό μυ και όχι στο θώρακα, ώστε να γίνει η σύνδεσή του μέσω ηλεκτροδίων με την καρδιά.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να περιορίζεται σημαντικά ο κίνδυνος μόλυνσης του χειρουργικού τραύματος ή του ηλεκτροδίου.

«Αν και οι βηματοδότες έχουν σώσει χιλιάδες ζωές από τότε που εμφυτεύτηκε ο πρώτος πριν από σχεδόν επτά δεκαετίες, ένα από τα μεγάλα μειονεκτήματά τους παραμένουν οι επιπλοκές, οι οποίες αφορούν κυρίως το ηλεκτρόδιο που μεταφέρει το ηλεκτρικό σήμα στην καρδιά», δήλωσε ο δρ Τζων Μόργκαν, καθηγητής Διαχείρισης Καρδιακού Ρυθμού στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον.

«Τώρα που έχουμε στη διάθεσή μας τόσο μικρούς βηματοδότες, τους οποίους μπορούμε να τοποθετούμε απευθείας στο εσωτερικό της καρδιάς, εξαλείφονται όλα τα προβλήματα που σχετίζονται με τα ηλεκτρόδια των παλαιού τύπου συσκευών», τόνισε.