ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μιλήστε στο ζωντανό αφτί του Βαν Γκογκ... Θα σας ακούσει!

Η Ντίμουτ Στρέμπε, μία Γερμανίδα καλλιτέχνις, εκθέτει μία ρεπλίκα του αφτιού του Βίνσεντ βαν Γκογκ για τη δημιουργία της οποίας χρησιμοποίησε κύτταρα από έναν απόγονο του μεγάλου Ολλανδού ζωγράφου!

Μιλήστε στο ζωντανό αφτί του Βαν Γκογκ... Θα σας ακούσει!

Προφανώς, το έργο της αναφέρεται στο γνωστό περιστατικό του 1888, όταν ο ταραγμένος ψυχικά Βαν Γκογκ έκοψε ένα μέρος από το αριστερό αφτί του και το άφησε σε οίκο ανοχής στον σύχναζε μαζί με τον φίλο και συνάδελφό του ζωγράφο Πολ Γκογκέν.

Το αφτί της Στρέμπε, για τη δημιουργία του οποίου χρησιμοποιήθηκε τρισδιάστατος εκτυπωτής, θα εκτίθεται μέχρι τον Ιούλιο στο Μουσείο ZKM της Καρλσρούης, στη Γερμανία.

Όπως εξηγεί η ίδια, στο πορώδες υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένο, φιλοξενούνται κύτταρα χόνδρου, τα οποία δώρισε ο Λιούβε βαν Γκογκ, τρισέγγονος του Τεό βαν Γκογκ, αδελφού του ιμπρεσιονιστή ζωγράφου.

Οι επισκέπτες του μουσείου, μάλιστα, έχουν τη δυνατότητα να μιλούν στο αφτί μέσω μικροφώνου, ενώ τα ηχητικά κύματα καταγράφονται μέσα στο θρεπτικό υγρό στο οποίο βρίσκεται το αφτί και αναπαράγονται από υπολογιστή.

Ο τίτλος του έργου είναι «Sugababe» κα παραπέμπει στο φιλοσοφικό πρόβλημα που έθεσε ο Πλούταρχος στην ιστορία «Το Πλοίο του Θησέα».

«Ένα πλοίο το οποίο ανακατασκευάζεται με αντικατάσταση όλων των τμημάτων του παραμένει τελικά το ίδιο πλοίο;»

Αντίστοιχα, στη συγκεκριμένη περίπτωση η Ντίμουτ Στρέμπε φαίνεται πως εξερευνά κατά πόσο το γενετικό υλικό αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της ταυτότητας του ανθρώπου.