ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε τι προκαλεί στα μάτια σας η οθόνη του υπολογιστή

Ερευνητές από την Ιαπωνία διαπίστωσαν ότι η οθόνη του υπολογιστή μπορεί να προκαλέσει σημαντικές μεταβολές στα μάτια μας έπειτα από την πολύωρη καθημερινή έκθεση στην ακτινοβολία που εκπέμπει.

Δείτε τι προκαλεί στα μάτια σας η οθόνη του υπολογιστή

Μια πρωτεΐνη που ονομάζεται MUC5AC παράγεται φυσιολογικά από τα κύτταρα του ματιού στο επάνω βλέφαρο ώστε το μάτι να παραμένει ενυδατωμένο.

Όμως όσο περισσότερες ώρες καθόμαστε μπροστά από τον υπολογιστή τόσο μειώνονται τα επίπεδα της MUC5AC, με αποτέλεσμα τα μάτια να παρουσιάζουν έντονη ξηρότητα, μια πάθηση γνωστή στον ιατρικό χώρο με τον όρο ξηροφθαλμία.

Όταν κοιτάζουμε την οθόνη, ανοιγοκλείνουμε τα μάτια μας με πιο αργό ρυθμό απ' ότι όταν διαβάζουμε ένα βιβλίο. Επίσης, έχουμε την τάση να ανοίγουμε περισσότερο τα μάτια κι έτσι η εκτεθειμένη επιφάνεια του ματιού είναι μεγαλύτερη. Οι δύο αυτοί παράγοντες επιταχύνουν την διαδικασία εξάτμισης της υγρασίας του ματιού.

Η ξηροφθαλμία είναι μια χρόνια πάθηση που αντιμετωπίζεται συνήθως με ειδικές σταγόνες για τα μάτια.

Η μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση JAMA Ophthalmology δείχνει ότι η επίδραση ήταν πιο ισχυρή για όσους περνούν περισσότερες από επτά ώρες μπροστά από τον υπολογιστή.

Διαβάστε επίσης:

Μήπως έχετε αστιγματισμό; Κάντε το τεστ των 5 δευτερολέπτων!
Κίτρινα μάτια: Πάνω από 10 διαφορετικές παθήσεις εκδηλώνονται με το σύμπτωμα
Το φρούτο που προστατεύει τα μάτια σας & πόσο πρέπει να τρώτε!