ΕΙΔΗΣΕΙΣ

"Σούπερ μπανάνες" κατά της τύφλωσης χρηματοδοτεί το ίδρυμα Gates

Ερευνητές από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ στο Μπρίσμπεϊν κατάφεραν να δημιουργήσουν μετά από εννέα χρόνια προσπαθειών και με χρηματοδότηση του φιλανθρωπικού ιδρύματος «Bill and Melinda Gates» γενετικά τροποποιημένες μπανάνες, με στόχο τη μείωση της βρεφικής θνησιμότητας, αλλά και της απώλειας όρασης σε μικρά παιδιά, λόγω διατροφής που είναι φτωχή σε θρεπτικά συστατικά.

"Σούπερ μπανάνες" κατά της τύφλωσης χρηματοδοτεί το ίδρυμα Gates

Συγκεκριμένα, οι τροποποιημένες μπανάνες έχουν αυξημένα επίπεδα σιδήρου και βιταμίνης Α.

Ως γνωστόν, οι μπανάνες αυξάνουν τα επίπεδα της αντιοξειδωτικής ουσίας βήτα-καροτίνης, την οποία ο οργανισμός μετατρέπει σε βιταμίνη Α, και μεταξύ άλλων, αποτρέπει τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες και προστατεύει τα μάτια.

Όπως εξηγεί ο καθηγητής Τζέιμς Ντέιλ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας που δημιούργησε τη νέα μπανάνα, «τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι η έλλειψη βιταμίνης Α αδυνατίζει το ανοσοποιητικό σύστημα και έχει επίσης σοβαρές παρενέργειες στην εγκεφαλική ανάπτυξη».

Κάθε χρόνο παγκοσμίως χάνουν την ζωή τους περίπου 700 χιλιάδες βρέφη και μικρά παιδιά ενώ άλλα 300 χιλιάδες παιδιά χάνουν την όρασή τους, με την πλειοψηφία των περιστατικών να καταγράφονται στην Αφρική.

Οι γενετικά τροποποιημένες μπανάνες καλλιεργούνται για την ώρα σε περιοχές της Ουγκάντα, καθώς υπολογίζεται ότι το 70% του πληθυσμού της βασίζει την διατροφή του στη μπανάνα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, τα πρώτα αποτελέσματα αναμένεται να γίνουν γνωστά μέχρι το τέλος του 2014.