ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νέα έρευνα: Στέρηση τροφής = Παράταση ζωής

Ακόμα μία μελέτη επιβεβαιώνει ότι, αν ένας οργανισμός στερηθεί τη συνήθη ποσότητα τροφής του, μέσω δραστικής δίαιτας μπορεί να παρατείνει σημαντικά το προσδόκιμο ζωής του.

Νέα έρευνα: Στέρηση τροφής = Παράταση ζωής

Η τεχνική του θερμιδικού περιορισμού λόγω αυστηρής δίαιτας είναι μία από τις λίγες μεθόδους, σύμφωνα με τους επιστήμονες, που φαίνεται να ανοίγει ένα μονοπάτι προς την «πηγή της αιώνιας νεότητας».

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Ντιουκ της Β. Καρολίνα, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή βιολογίας Ντέηβιντ Σέργουντ και τον συνεργάτη του Άνταμ Σίντλερ, διαπίστωσαν ότι τα μικροσκοπικά νηματοειδή σκουλήκια αναστέλλουν την ανάπτυξή τους, όταν δεν έχουν επαρκή τροφή.

Αν και συνεχίζουν να κινούνται, τα κύτταρα και τα όργανά τους εισέρχονται σε μια αδρανή κατάσταση. Όταν έχουν ξανά τροφή, τότε συνεχίζουν να αναπτύσσονται φυσιολογικά, με τελικό αποτέλεσμα τον διπλασιασμό της διάρκειας ζωής τους.

Η νέα μελέτη έδειξε ότι η ανάπτυξη των σκουληκιών δεν είναι συνεχής, αλλά σταματά σε δύο κύρια ορόσημα. Το σκουλήκι χρειάζεται αρκετά θρεπτικά συστατικά για να περάσει στο επόμενο αναπτυξιακό στάδιο. Αν τα στερείται, τότε πρέπει να περιμένει.

Οι ερευνητές θεωρούν ότι η ανακάλυψη αυτή μπορεί να αξιοποιηθεί στην περίπτωση της ανθρώπινης γήρανσης, καθώς και της βιολογίας του καρκίνου.

Ήδη, μάλιστα, έχουν ξεκινήσει γενετικές μελέτες για να διαπιστώσουν αν μπορούν να βρουν ένα τρόπο να υποχρεώσουν τα σκουλήκια να «παγώσουν» την ανάπτυξή τους.

Τελικός στόχος της έρευνας είναι να βρεθούν τρόποι για να επιβραδυνθεί η γήρανση στους ανθρώπους.