ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πώς θα κάνετε τις συναντήσεις εργασίας στο γραφείο πιο παραγωγικές

Το να περπατάει κανείς καθώς εργάζεται, ειδικά το να ασκείται σε διάδρομο γυμναστικής, είναι μια πρακτική που κερδίζει ολοένα και περισσότερους "οπαδούς" τα τελευταία χρόνια.

Πώς θα κάνετε τις συναντήσεις εργασίας στο γραφείο πιο παραγωγικές

Τώρα, ερευνητές από το πανεπιστήμιο Washington στο Μιζούρι των ΗΠΑ, υποστηρίζουν ότι οι άνθρωποι που στέκονται όρθιοι, καθώς πραγματοποιούν μια συνάντηση εργασίας στην δουλειά τους, συμμετέχουν περισσότερο ενεργά στην διαδικασία, η οποία γίνεται πιο παραγωγική, από ότι αν ήταν καθιστοί.

Για τις ανάγκες της έρευνας, οι επιστήμονες ανέλυσαν την συμπεριφορά 214 φοιτητών, από τους οποίους ζητήθηκε να συνεργαστούν σε ολιγομελείς ομάδες για διάρκεια 30 λεπτών, προκειμένου να ολοκληρώσουν ένα πρότζεκτ που τους τέθηκε.

Συνολικά διαμορφώθηκαν 54 ομάδες 3-5 ατόμων που εργάστηκαν περιοδικά σε ένα δωμάτιο, το οποίο είχε έναν πίνακα, δύο καβαλέτα και ένα ορθογώνιο τραπέζι. Μερικές ομάδες βρήκαν και καρέκλες μέσα στο δωμάτιο, όταν μπήκαν για να εργαστούν, και άλλες ομάδες δεν βρήκαν καρέκλες για να καθίσουν.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ειδικά βραχιόλια, τα οποία φορούσαν τα μέλη της κάθε ομάδας που έμπαινε στο δωμάτιο, και τα οποία βοηθούσαν τους επιστήμονες να καταγράφουν την φυσιολογική διέγερση των συμμετεχόντων στην όλη διαδικασία, μέσω της ανίχνευσης της ηλεκτρικής δραστηριότητας στο δέρμα τους.

Στη συνέχεια οι ερευνητές βαθμολόγησαν το πόσο πολύ τα μέλη της κάθε ομάδας συνεργάστηκαν μεταξύ τους και την ποιότητα της δουλειάς που παρήγαγαν, ενώ οι ίδιοι οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν -ο καθένας ξεχωριστά- ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με το πόσο συνεργάσιμα ήταν τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας του.

Διαπιστώθηκε ότι εκείνες οι ομάδες, που εργάστηκαν στο δωμάτιο χωρίς αυτό να έχει καρέκλες ώστε να μπορούν να καθίσουν, είχαν αυξημένη φυσιολογική διέγερση καθ' όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, τα μέλη τους χαρακτήρισαν περισσότερο συνεργάσιμα το ένα το άλλο, καταγράφηκε από τους ερευνητές σημαντικά αυξημένη ανταλλαγή πληροφοριών και ιδεών μεταξύ τους καθώς και καλύτερα αποτελέσματα στην εργασία που κλήθηκαν να ολοκληρώσουν.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι, συνήθως, όταν οι άνθρωποι κάθονται σε μια αίθουσα συνεδριάσεων, τείνουν να οριοθετούν αυστηρά τον δικό τους χώρο στο δωμάτιο, έχουν μπροστά τους το δικό τους χαρτί όπου κρατούν σημειώσεις, τους δικούς τους φορητούς υπολογιστές επάνω στους οποίους εργάζονται και έχουν μια πολύ ατομικά προσανατολισμένη νοοτροπία επικοινωνίας με τους γύρω τους.

Αντίθετα, όταν στέκονται όρθιοι στον ίδιο χώρο, τείνουν να συγκεντρώνονται πιο κοντά ο ένας στον άλλο, να μοιράζονται περισσότερο τον χώρο εργασίας, να ανταλλάσσουν περισσότερες ιδέες και απόψεις επάνω στο θέμα που εργάζονται και να είναι πιο "ανοικτοί" και φιλικοί ο ένας προς τον άλλο.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Social Psychological and Personality Science.

Διαβάστε επίσης:

Ένα κατοικίδιο μας βοηθά να είμαστε πιο υγιείς!

Πριν τους Νεάντερταλ ο κόσμος θύμιζε... «Game of Thrones»!

Ερευνητές ανακάλυψαν τα γονίδια του τζόγου