ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κίνδυνος εγκεφαλικής αιμορραγίας για τους φίλους της "μέταλ" μουσικής

Ορισμένοι οπαδοί της "μέταλ" μουσικής διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο να υποστούν εγκεφαλική αιμορραγία εξαιτίας του χαρακτηριστικού τρόπου που χορεύουν -κυρίως κατά τη διάρκεια συναυλιών- υποστηρίζουν Γερμανοί γιατροί περιγράφοντας μια σπάνια περίπτωση κρανιοεγκεφαλικής κάκωσης.

Κίνδυνος εγκεφαλικής αιμορραγίας για τους φίλους της "μέταλ" μουσικής

Στην τελευταία έκδοση της επιθεώρησης The Lancet, ομάδα γιατρών περιγράφει την περίπτωση ενός 50χρονου άνδρα που εισήχθη στο νοσοκομείο με έντονους πονοκεφάλους, οι οποίοι έδειχναν να αυξάνονται σε ένταση και συχνότητα τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Ο ασθενής δεν είχε κανένα ιστορικό τραύματος στο κεφάλι ή χρήσης απαγορευμένων ουσιών, ωστόσο είπε στους γιατρούς ότι οι πόνοι άρχισαν μετά από μια συναυλία "μέταλ" συγκροτήματος (Motörhead) στην οποία είχε πάει.

Η κρανιακή τομογραφία που του έγινε αποκάλυψε ότι ο ασθενής έπασχε από υποσκληρίδιο αιμάτωμα στην δεξιά πλευρά. Πρόκειται για συγκέντρωση αίματος μεταξύ της επιφάνειας τους εγκεφάλου και της μεμβράνης που περιβάλλει αυτόν και το νωτιαίο μυελό.

Οι χειρουργοί αφαίρεσαν το αιμάτωμα. Ο ασθενής παρέμεινε στο νοσοκομείο για έξι ημέρες και πήρε εξιτήριο για το σπίτι του μετά από οκτώ ημέρες. Μετά από δύο μήνες τα συμπτώματα (πονοκέφαλοι) είχαν εξαλειφθεί.

Αιτία του προβλήματος του 50χρονου ήταν η πολύ έντονη και γρήγορη κίνηση του κεφαλιού κατά τη διάρκεια της συναυλίας. Ο τρόπος αυτός είναι χαρακτηριστικός για τους οπαδούς της "μέταλ" μουσικής και ονομάζεται "headbanging".

Ο επικεφαλής συγγραφέας του άρθρου στην The Lancet, δρ Airyan Pirayesh Islamian από την ιατρική σχολή του Ανόβερο υποστηρίζει πως όταν οι γιατροί συμβουλεύουν κατά αυτού του τρόπου χορού, δεν το κάνουν με αφέλεια.

"Σκοπός μας ήταν όχι μόνο να διασκεδάσει το αναγνωστικό κοινό με την έκθεση μιας αρκετά κωμικής περίπτωσης για τις επιπλοκές του headbanging, αλλά και να ευαισθητοποιήσει τον ιατρικό κόσμο για ένα συγκεκριμένο σύνολο οπαδών της μουσικής, που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τον εαυτό τους, όταν επιδίδονται σε υπερβολικά έντονο headbanging", δήλωσε χαρακτηριστικά ο δρ Islamian.

Διαβάστε επίσης:

Ο πόνος στην κοιλιά μπορεί να "κρύβει" Πάρκινσον και Σκλήρυνση κατά Πλάκας

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς για τον βρεφικό εγκέφαλο

Τι προκαλεί ο υπερβολικός ύπνος στον εγκέφαλο