ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Εγκεφαλική αιμορραγία: Ποια είναι τα κυριότερα συμπτώματα

Εγκεφαλική αιμορραγία: Ποια είναι τα κυριότερα συμπτώματα

Η εγκεφαλική ή ενδοκρανιακή αιμορραγία είναι μια ιδιαιτέρως επικίνδυνη κατάσταση, καθώς μπορεί να προκαλέσει αυξημένη πίεση στον εγκέφαλο και συνεπώς να οδηγήσει σε εγκεφαλικές βλάβες. Η εγκεφαλική αιμορραγία διαπιστώνεται όταν υπάρχει διαρροή ή ρήξη σε αιμοφόρο αγγείο στον εγκέφαλο.

Όταν η αιμορραγία είναι αξιοσημείωτη, ο εγκέφαλος συμπιέζεται σε βαθμό που δεν φτάνει στους ιστούς του αρκετό πλούσιο σε οξυγόνο αίμα. Αυτή η έλλειψη οξυγόνου μπορεί να οδηγήσει σε οίδημα, ενώ το αίμα που λιμνάζει εντός του κρανίου δημιουργεί αιμάτωμα. Η αυξημένη ενδοκρανιακή πίεση είναι πιθανό να οδηγήσει τα εγκεφαλικά κύτταρα στον θάνατο.

Μερικές από τις κυριότερες αιτίες που οδηγούν σε εγκεφαλική αιμορραγία είναι ο τραυματισμός στο κεφάλι, το εγκεφαλικό επεισόδιο, η ρήξη ανευρύσματος, η υπέρταση, οι αιμορραγικές διαταραχές και ο όγκος στο κεφάλι.

bigstock Head Injury 68290084

Ποια είναι τα συμπτώματα

Η εγκεφαλική αιμορραγία εκδηλώνεται με ευρύ φάσμα συμπτωμάτων που περιλαμβάνουν το αιφνίδιο μούδιασμα/μυρμήγκιασμα, την αδυναμία και την παράλυση του προσώπου, του χεριού ή του ποδιού. Τα συμπτώματα αυτά συνήθως εμφανίζονται στη μία πλευρά του σώματος.

Άλλα τυπικά συμπτώματα της εγκεφαλικής αιμορραγίας είναι τα εξής:

- ξαφνικός, ισχυρός πονοκέφαλος

- δυσκολία κατάποσης

- προβλήματα όρασης

- απώλεια ισορροπίας ή κινητικού συντονισμού

- πνευματική σύγχυση ή δυσκολία κατανόησης

- δυσκολία στην ομιλία

- λήθαργος ή απώλεια των αισθήσεων

Η συνδυαστική εκδήλωση των παραπάνω συμπτωμάτων επιβάλλει την άμεση μετάβαση στο νοσοκομείο ώστε να διαπιστωθεί η αιμορραγία με τη βοήθεια ειδικών εξετάσεων (π.χ. αξονική, μαγνητική, αγγειογραφία) και να παρασχεθεί η απαραίτητη ιατρική βοήθεια.

Πηγή: Medical News Today

Δείτε κι αυτό:

Ανεύρυσμα στο κεφάλι: Πώς θα αναγνωρίσετε τη ρήξη πριν να είναι πολύ αργά

Εγκεφαλικό: Οι 3 βασικές ενδείξεις που πρέπει να σας κινητοποιήσουν

Όγκος στον εγκέφαλο: Τα 7 προειδοποιητικά σημάδια που πρέπει να γνωρίζετε