ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το πρόβλημα της Βραζιλίας που είναι πιο... βαρύ από το στραπάτσο στο Μουντιάλ

Η διάθεση των Βραζιλιάνων την τελευταία εβδομάδα δεν είναι και η καλύτερη δυνατή, μετά από την ντροπιαστική για την ιστορία της ομάδας ήττα από τη Γερμανία με 1-7. Αλλά υπάρχει ένα άλλο, πιο σημαντικό θέμα, το οποίο θα πρέπει να απασχολήσει άμεσα τα 200 εκατομμύρια των κατοίκων της.

Το πρόβλημα της Βραζιλίας που είναι πιο... βαρύ από το στραπάτσο στο Μουντιάλ

Αυτό το πρόβλημα είναι η παχυσαρκία, ένα φαινόμενο που λαμβάνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις στην χώρα του καφέ.

Μπορεί προς το παρόν το Μεξικό και οι ΗΠΑ να διατηρούν τα σκήπτρα για τους πιο παχύσαρκους πολίτες, αλλά η Βραζιλία τις πλησιάζει με πιο γρήγορο ρυθμό από ποτέ.

Το 1975, μόνο το 19% των Βραζιλιάνων ανδρών και το 29% των γυναικών ήταν υπέρβαροι και ακόμη λιγότεροι ήταν παχύσαρκοι. Σήμερα, σχεδόν το ήμισυ της χώρας είναι υπέρβαροι και περίπου 1 στους 7 Βραζιλιάνους είναι παχύσαρκοι.

"Η τάση προς την παχυσαρκία υπήρξε ραγδαία σε όλη τη Λατινική Αμερική τα τελευταία 20 χρόνια και οι χώρες έχουν περάσει από το να έχουν κάτω από το 10% του πληθυσμού τους υπέρβαρο στο να είναι πλέον αυτό το ποσοστό στο 50%," ισχυρίστηκε με δηλώσεις του στο αμερικανικό δίκτυο CNN ο Ricardo Uauy, εμπειρογνώμονας διατροφής και καθηγητής δημόσιας υγείας στην Σχολή of Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του πανεπιστημίου του Λονδίνου.

"Στη Βραζιλία, το να είναι κάποιος αδύνατος συνδέεται με τη φτώχεια, οπότε ο η κουλτούρα του κόσμου έχει αποδεχθεί ότι το να είναι κανείς υπέρβαρος είναι επιθυμητό χαρακτηριστικό", πρόσθεσε ο Uauy.

Φυσικά η Βραζιλία δεν είναι μόνη. Καθώς όλο και περισσότερες χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου υιοθετούν τις αμερικανικές διατροφικές συνήθειες, τα προβλήματα του διαβήτη και της παχυσαρκίας έχουν αυξηθεί σε χώρες που κάποτε ήταν πλήρως απαλλαγμένες από τις ασθένειες αυτές.