ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Φόβοι ότι σε λίγα χρόνια δεν θα υπάρχουν εθελοντές αιμοδοσίας εξαιτίας των τατουάζ

Ολοένα και περισσότεροι νέοι, ακόμα και από την εφηβική ηλικία, δεν διστάζουν να κάνουν κάποιο τατουάζ στο σώμα τους, κάτι που σημαίνει ότι δυσκολεύει ή και αποκλείεται το ενδεχόμενο να γίνουν κάποια στιγμή αιμοδότες.

Φόβοι ότι σε λίγα χρόνια δεν θα υπάρχουν εθελοντές αιμοδοσίας εξαιτίας των τατουάζ

Έτσι, είναι ορατός ο κίνδυνος τα επόμενα χρόνια οι ήδη λιγοστοί (σε σύγκριση με το εξωτερικό) εθελοντές αιμοδότες στην χώρα μας να είναι... είδος προς εξαφάνιση εξαιτίας της δερματοστιξίας (τατουάζ).

Ο λόγος είναι ότι οι ειδικοί στις Αιμοδοσίες ή στα Κέντρα Εθελοντών Αρχέγονων Αιμοποιητικών Κυττάρων αποκλείουν έναν υποψήφιο αιμοδότη αν εκτιμήσουν ότι εκείνος/η έχει κάνει τατουάζ σε στούντιο που δεν τηρεί τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας για τη μόλυνση από μεταδοτικές ασθένειες όπως η ηπατίτιδα, το AIDS και ο στρεπτόκοκκος.

Και αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι το αίμα του εθελοντή αιμοδότη πάντα εξετάζεται για να διαπιστωθεί ότι είναι ασφαλές. Στην Ελλάδα δεν ισχύουν ακόμα συγκεκριμένα αυστηρά μέτρα που υπάρχουν σε άλλες χώρες, όπως στις ΗΠΑ, όπου απαιτείται να περάσει ένας χρόνος από την ημέρα που έκανε κάποιος τατουάζ για να έχει το δικαίωμα να δώσει αίμα ή μυελό των οστών, ενώ οι υποψήφιοι δότες που έχουν τατουάζ περνούν και από ενδελεχή έλεγχο.

Τα πιστοποιημένα επαγγελματικά στούντιο τατουάζ στην Ελλάδα είναι υποχρεωμένα να διαθέτουν κλιβάνους αποστείρωσης, ο καλλιτέχνης που "ζωγραφίζει" το σχέδιο στο σώμα του πελάτη να χρησιμοποιεί βελόνες μίας χρήσης και να φοράει γάντια και μάσκα προστασίας.

Πηγή: εφημερίδα "Κυριακάτικη Δημοκρατία"