ΕΙΔΗΣΕΙΣ

MERS: Οι πρώτες ενδείξεις ότι μεταδίδεται από τον αέρα

Για πρώτη φορά επιστήμονες από τη Σαουδική Αραβία εντόπισαν ενδείξεις ότι ο θανατηφόρος ιός MERS του αναπνευστικού μπορεί να μεταδίδεται από τον αέρα.

MERS: Οι πρώτες ενδείξεις ότι μεταδίδεται από τον αέρα

Συγκεκριμένα, όπως δημοσιεύεται στο στη διαδικτυακή επιθεώρηση «mBio» της Αμερικανικής Εταιρείας Μικροβιολογίας, εντοπίστηκαν θραύσματα γενετικού υλικού του ιού στον αέρα ενός στάβλου όπου ζούσε μία μολυσμένη καμήλα, κάτι που υποδεικνύει ότι η νόσος μπορεί να μεταδίδεται και με τον αέρα.

Βέβαια, τα θραύσματα εντοπίστηκαν μόνο σε τρία δείγματα αέρα, σε χρονικό διάστημα τριών ημερών, κάτι που υποδηλώνει ότι ο ιός ίπταται, αλλά για μικρό μόνο χρονικό διάστημα.

Τη δειγματοληψία και την ανάλυση πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο KingAbdulaziz στην Τζέντα, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Ιατρικής Ιολογίας δρα Εσάμ Αζάρ, οι οποίοι άρχισαν να παίρνουν τα δείγματα από τον στάβλο την ημέρα της διάγνωσης της μίας καμήλας.

«Το γενετικό υλικό του ιού MERS-CoV που ανιχνεύσαμε στον αέρα του στάβλου ήταν πανομοιότυπο με εκείνο του ιού στην άρρωστη καμήλα αλλά και στον 43χρονο ιδιοκτήτη της», δήλωσε ο δρ Αζάρ.

«Το εύρημα αυτό αξίζει να διερευνηθεί περαιτέρω και πρέπει να οδηγήσει στη λήψη μέτρων που θα εμποδίσουν την διασπορά του επικίνδυνου ιού από τον αέρα».

Ο ιός MERS είναι ένας κοροναϊός (CoV) που πρωτοανιχνεύθηκε τον Ιούνιο του 2012 και προκαλεί οξεία αναπνευστική νόσο, με πυρετό, βήχα και αναπνευστική δυσχέρεια.

Πιστεύεται ότι προέρχεται από τις καμήλες, από τις οποίες πέρασε στους ανθρώπους μέσω στενής σωματικής επαφής ή μέσω της κατανάλωσης μολυσμένου κρέατος ή γάλακτος.

Έως σήμερα έχει προσβάλλει τουλάχιστον 850 ανθρώπους, κοστίζοντας τη ζωή σε τουλάχιστον 327 από αυτούς, σύμφωνα με τα νεώτερα στοιχεία από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης & Ελέγχου των Ασθενειών (ECDC).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ