ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΟΟΣΑ: Χαμηλότερη από τον μέσο όρο η κατανάλωση αλκοόλ στην Ελλάδα

Πειθαρχημένοι φέρονται οι έλληνες, όσον αφορά την κατανάλωση αλκοόλ σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για την υγεία στην οποία αξιολογήθηκαν δείκτες 34 χωρών του πλανήτη.

ΟΟΣΑ: Χαμηλότερη από τον μέσο όρο η κατανάλωση αλκοόλ στην Ελλάδα

Στις χαμηλές θέσεις της σχετικής κατάταξης η χώρα

1,2 ολόκληρα λίτρα κάτω από το μέσο όρο των κρατών-μελών του ΟΟΣΑ (9,4 λίτρα) είναι η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών από ενηλίκους στη χώρα μας. Συγκεκριμένα, η κατά κεφαλήν κατανάλωση υπολογίζεται σε 8,2 λίτρα καθαρού οινοπνεύματος ετησίως, ενώ από το 1990 μέχρι τις μέρες μας η συνολική κατάποση οινοπνευματωδών στην Ελλάδα έχει μειωθεί κατά 23% - από τις μεγαλύτερες μειώσεις που κατέγραψε η σχετική έρευνα.

Και τα θετικά δεν σταματούν εκεί. Βάσει των αποτελεσμάτων της μελέτης, τα ελληνόπουλα των 15 ετών δεν μοιάζουν επιρρεπή στην κατανάλωση αλκοόλ. Μόλις το 25% των αγοριών και το 20% των κοριτσιών ομολογούν ότι έχουν μεθύσει έστω και δύο φορές στη ζωή τους· πέντε ποσοστιαίες μονάδες λιγότερο από το μέσο όρο του ΟΟΣΑ και στα δύο φύλα (τα αντίστοιχα ποσοστά ανέρχονται σε 30% και 25% περίπου) και σχεδόν το μισό από τους εφήβους της Δανίας, όπου ένα στα δύο παιδιά φαίνεται ότι καταναλώνουν συστηματικά αλκοόλ. Επίσης, σπανίως παρατηρείται στην Ελλάδα το φαινόμενο του λεγόμενου binge drinking (στοχευμένη και εντατική κατανάλωση αλκοόλ) μεταξύ των νέων.

Αλκοόλ και υγεία

Σύμφωνα με τους γιατρούς, το αλκοόλ, όταν καταναλώνεται σε μικρές ποσότητες έχει ευεργετικές επιδράσεις για την υγεία. Συγκεκριμένα, βάσει μελετών, τα άτομα που καταναλώνουν συνετά αλκοόλ, προσβάλλονται λιγότερο από καρδιαγγειακά νοσήματα και ζουν περισσότερο. Επίσης, σύμφωνα με έρευνες, σε περιορισμένες ποσότητες, το αλκοόλ βοηθά στην καταπολέμηση ασθενειών όπως η αρθρίτιδα και το Αλτσχάιμερ και μειώνει τις πιθανότητες λιπώδους ήπατος κατά 60%. Την ίδια ώρα ωστόσο, η αλόγιστη κατανάλωσή του σχετίζεται με διάφορα προβλήματα υγείας (εγκεφαλικά επεισόδια, ψυχικά νοσήματα, κίρρωση και άλλες ηπατικές ασθένειες), ενώ αυξάνει και τους κινδύνους για τροχαία δυστυχήματα, τα κρούσματα τραυματισμών από βαιοπραγία, τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας κοκ. με αποτέλεσμα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας να συνιστά την προσεκτική κατανάλωση.

Η Ελλάδα, πάντως, έχει λόγους να αισιοδοξεί, καθώς για μία φορά οι παγκόσμιες λίστες θέλουν τη χώρα να διακρίνεται για τους σωστούς λόγους ενώ το φαινόμενο της υπερκατανάλωσης αλκοόλ δεν έχει λάβει έκταση.