ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έμπολα: Κατάσταση έκτακτης ανάγκης παγκοσμίως κήρυξε ο ΠΟΥ

Ολοκληρώθηκε η διήμερη έκτακτη σύσκεψη στην έδρα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) σχετικά με την εξέλιξη του Έμπολα στη Δυτική Αφρική, με τους υπεύθυνους να αποφασίζουν να κηρύξουν κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε παγκόσμιο επίπεδο για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του θανατηφόρου ιού.

Έμπολα: Κατάσταση έκτακτης ανάγκης παγκοσμίως κήρυξε ο ΠΟΥ

Σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, αξιωματούχοι του ΠΟΥ υποστηρίζουν ότι οι πιθανές επιπτώσεις από τον ιό για την παγκόσμια υγεία είναι "ιδιαίτερα σοβαρές" εξαιτίας της ευκολίας με την οποία μεταδίδεται ο ιός, αλλά και του υψηλού ποσοστού θνησιμότητας που καταγράφεται σε όσους μολύνονται.

"Μια συντονισμένη διεθνής αντίδραση κρίνεται απαραίτητη για να σταματήσει και να αντιστρέψει τη διεθνή εξάπλωση του ιού Έμπολα", αναφέρεται χαρακτηριστικά στην απόφαση του ΠΟΥ.

Μέχρι στιγμής περισσότεροι από 932 άνθρωποι έχουν πεθάνει από τον Έμπολα σε Γουινέα, Σιέρα Λεόνε, Λιβερία και Νιγηρία, σύμφωνα με την επίσημη καταμέτρηση, αλλά σχεδόν όλοι οι διεθνείς φορείς Υγείας που βρίσκονται στην Δ. Αφρική για να βοηθήσουν στον περιορισμό της εξάπλωσης και των κρουσμάτων του ιού, εκτιμούν ότι ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων έχει ξεπεράσει τους 1.000.

Συναγερμός στις ΗΠΑ - Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης επίσημως η Λιβερία

Την ίδια στιγμή η πρόεδρος της Λιβερίας παραδέχτηκε ότι η εξάπλωση του Έμπολα "ξεπερνάει τις δυνατότητες του υγειονομικού συστήματος" της χώρας και κήρυξε από χθες τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για περίοδο τουλάχιστον 3 μηνών.

Οι υγειονομικές αρχές των ΗΠΑ βρίσκονται πλέον στο μέγιστο επίπεδο επιφυλακής με τον διευθυντή του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), δρ Τόμας Φρίντεν, να ανακοινώνει ότι περισσότερα από 200 μέλη της υπηρεσίας για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων εργάζονται στην Ατλάντα για την αντιμετώπιση της επιδημίας, προσθέτοντας ότι σύντομα θα σταλούν περισσότεροι από 50 ειδικοί για τον Έμπολα στη δυτική Αφρική, ώστε να προσπαθήσουν να περιορίσουν την εξάπλωσή της.

Επίσης, με απόφαση του Αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, θα δημιουργηθεί μια ειδική ομάδα εργασίας για τον ιό Έμπολα, η οποία θα εξετάσει ζητήματα αρχής για τη λήψη αποφάσεων σε ό,τι αφορά την ενδεχόμενη χρήση πειραματικών φαρμάκων, ώστε να βοηθηθούν όσοι έχουν προσβληθεί από την ασθένεια στην Αφρική.

Ο ιός Έμπολα προκαλεί υψηλό πυρετό, ο οποίος επηρεάζει πολλαπλά συστήματα οργάνων του σώματος και συχνά συνοδεύεται από αιμορραγία.

Τα πρώιμα συμπτώματα περιλαμβάνουν αιφνίδια εκδήλωση πυρετού, αδυναμία, πόνο στους μυς, πονοκέφαλο και πονόλαιμο. Στην συνέχεια υπάρχει έμετος, διάρροια, μειωμένη νεφρική και ηπατική λειτουργία και μερικές φορές εσωτερική και εξωτερική αιμορραγία.

Ο ιός Έμπολα εξαπλώνεται μέσω της επαφής με σωματικά υγρά όπως το αίμα, το σάλιο, τα ούρα και άλλες εκκρίσεις από μολυσμένα άτομο. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία γνωστή θεραπεία. Η πιο συνηθισμένη θεραπεία απαιτεί την υποστήριξη λειτουργιών των οργάνων και διατήρηση των σωματικών υγρών όπως το αίμα και το νερό για αρκετό καιρό προκειμένου το σώμα να καταπολεμήσει τη λοίμωξη.

Διαβάστε επίσης:

Έμπολα: "Πράσινο φως" για τεστ εμβολίων – Νέα κρούσματα στη Νιγηρία

ΚΕΕΛΠΝΟ: Πιο αυστηρές οι ταξιδιωτικές οδηγίες για τον ιό Ebola

"Ανήμπορη" να περιορίσει τον Έμπολα η Σιέρα Λεόνε

Έμπολα: "Υποκρισία της Δύσης η μη εύρεση αντίδοτου"