ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νέο σύστημα κατηγοριοποίησης των καρκίνων για εγκυρότερες διαγνώσεις

Ένα νέο σύστημα κατηγοριοποίησης για τον καρκίνο θα παρουσιάζει τους μοριακούς υπο-τύπους των ίδιων των ιστών, συμβάλλοντας στην εξεύρεση καλύτερων θεραπευτικών προσεγγίσεων για τους ασθενείς.

Νέο σύστημα κατηγοριοποίησης των καρκίνων για εγκυρότερες διαγνώσεις

Η νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Cell αποτελεί μέρος του προγράμματος Cancer Genome Atlas initiative, το οποίο πραγματοποιείται με το αμερικανικό Εθνικό Κέντρο για τον Καρκίνο και το αμερικανικό Εθνικό Κέντρο Ερευνών για το Ανθρώπινο Γονιδίωμα επικεφαλής.

«Μόλις το 10% των καρκινικών ιστών θα εντάσσεται σε διαφορετικές κατηγορίες, όμως η διάκριση αυτή είναι πολύ σημαντική για ορισμένους ασθενείς», δήλωσε ο βασικός συντάκτης της μελέτης Τζος Στιούαρτ, καθηγητής Βιομοριακής Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο UCSC της Καλιφόρνια.

Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, ένα στα δέκα περιστατικά καρκίνου εντάσσεται στη νέα κατηγοριοποίηση.

Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε περισσότερα από 3.500 δείγματα καρκινικών όγκων από 12 διαφορετικές μορφές καρκίνου, αναλύοντας κάθε καρκινικό όγκο με βάση τα κυτταρικά και μοριακά χαρακτηριστικά του και όχι με βάση τους ιστούς από τους οποίους προέρχεται.

Πλέον, οι ειδικοί θα μπορούν να αναγνωρίζουν την «υπογραφή» του κάθε υπο-τύπου ώστε να κατηγοριοποιούνται οι καρκινικοί όγκοι με βάση τα στοιχεία έκφρασης των γονιδίων. Αυτός ο «μοριακός χάρτης» θα διευκολύνει τη διάγνωση και κατ' επέκταση οι ασθενείς θα λαμβάνουν στοχευμένες θεραπείες.