ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νέο τεστ για τον καρκίνο του παχέος εντέρου παρέχει διάγνωση με ακρίβεια 92%

Μια νέα εξέταση που πραγματοποιείται στο σπίτι θα μπορεί να προβλέψει με εξαιρετική ακρίβεια κατά πόσο ένα άτομο έχει εμφανίσει καρκίνο στο παχύ έντερο.

Νέο τεστ για τον καρκίνο του παχέος εντέρου παρέχει διάγνωση με ακρίβεια 92%

Ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων έχει εγκρίνει το νέο τεστ, το οποίο παρέχει διάγνωση με ποσοστό ακρίβειας που αγγίζει το 92%. Η έγκριση δόθηκε έπειτα από αναλυτική μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση New England Journal of Medicine, η οποία επιβεβαίωνε την εγκυρότητα του τεστ.

Ονομάζεται Cologuard και ενδείκνυται για άτομα ηλικίας 50 έως 85 ετών.

Στόχος του τεστ είναι να εντοπίζει τον καρκίνο του παχέος εντέρου όσο το δυνατόν πιο έγκαιρα, καθώς αρκετοί αποφεύγουν την επεμβατική κολονοσκόπηση. Η κολονοσκόπηση συνιστάται σε όλους τους ενήλικες άνω των 50 ετών.

Το νέο τεστ περιλαμβάνει εξέταση αίματος και κοπράνων αλλά και εξέταση DNA που εντοπίζει γενετικές ανωμαλίες. Το δείγμα συλλέγεται στο σπίτι και στη συνέχεια αποστέλλεται στο εργαστήριο προς ανάλυση. Αυτή η αμφίδρομη προσέγγιση εγγυάται την εγκυρότητα των αποτελεσμάτων.

Οι επιστήμονες τονίζουν, ωστόσο, ότι δεν μπορεί να αντικαταστήσει την κολονοσκόπηση. Εάν το αποτέλεσμα του τεστ βγει θετικό, ο θεράπων ιατρός θα πρέπει να πραγματοποιήσει περαιτέρω εξετάσεις για την επιβεβαίωση της αρχικής διάγνωσης.