ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έμπολα: Κλείνει τα σύνορα η Ακτή Ελεφαντοστού, παράνομη η απόκρυψη της νόσου στην Σ. Λεόνε

Οι εξελίξεις στην αντιμετώπιση του ιού Έμπολα στην Δυτική Αφρική είναι καταιγιστικές τις τελευταίες ημέρες.

Έμπολα: Κλείνει τα σύνορα η Ακτή Ελεφαντοστού, παράνομη η απόκρυψη της νόσου στην Σ. Λεόνε

Σήμερα έγινε γνωστό ότι η Ακτή Ελεφαντοστού κλείνει τα σύνορά της με χώρες που έχουν επιβεβαιωμένα κρούσματα του θανατηφόρου ιού (Γουινέα και Λιβερία), σε μια προσπάθεια να προστατεύσει τον πληθυσμό της από την εξάπλωση του Έμπολα.

Πολλές αφρικανικές χώρες έχουν αψήφησε τις συμβουλές από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και έθεσαν περιορισμούς για τα ταξίδια προς και από τις χώρες όπου έχει εμφανιστεί ο ιός Έμπολα, όπως η Σιέρα Λεόνε και η Νιγηρία.

Οι Φιλιππίνες διέταξαν σήμερα 115 στρατιώτες να επιστρέψουν στην πατρίδα τους από επιχειρήσεις διατήρησης της ειρήνης στη Λιβερία λόγω της επιδημίας που υπάρχει εκεί.

Η Ακτή του Ελεφαντοστού, η μεγαλύτερη γαλλόφωνη χώρα της ευρύτερης περιοχής είχε προηγουμένως επιβάλλει απαγόρευση πτήσεων προς και από τη Σιέρα Λεόνε, τη Λιβερία και τη Γουινέα.

Την ίδια στιγμή η Σιέρα Λεόνε κήρυξε ως παράνομη από εδώ και στο εξής την απόκρυψη της ασθένειας από τον ιό Έμπολα. Κάθε πολίτης πουθα συλλαμβάνεται να γνωρίζει, αλλά να έχει αποκρύψει από τις αρμόδιες αρχές αν ο ίδιος ή κάποιος άλλος έχει τον θανατηφόρο ιό, θα τιμωρείται.

Πρόκειται για ένα μέτρο απόγνωσης, προκειμένου να πειστούν/πιεστούν οι πολίτες να δηλώνουν κάθε κρούσμα στις υγειονομικές αρχές χωρίς φόβο στιγματισμού, αφού αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για να ελεγχθεί η εξάπλωση του Έμπολα.

Ο ΠΟΥ αναφέρει ότι ο ιός Έμπολα έχει μολύνει τουλάχιστον 910 ανθρώπους στη Σιέρα Λεόνε, σκοτώνοντας τουλάχιστον 392 από αυτούς, ενώ συνολικά έχουν καταγραφεί 2.615 μολύνσεις και 1.427 θάνατοι σε όλη την Δυτική Αφρική.

Διαβάστε επίσης:

ΠΟΥ: Τουλάχιστον 6-9 μήνες ακόμα για τον περιορισμό του Έμπολα