ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επιστήμονες προβλέπουν το έμφραγμα. Τι λένε για τις γυναίκες 35 ετών

Η καρδιά μας δεν συμβαδίζει πάντα με την ηλικία που γράφει η ταυτότητά μας. Ίσως γι αυτό οι καρδιακές παθήσεις να παραμένουν η πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως, παρά το γεγονός ότι υπάρχει σαφής μείωση των θανάτων από εμφράγματα τα τελευταία 40 χρόνια.

Επιστήμονες προβλέπουν το έμφραγμα. Τι λένε για τις γυναίκες 35 ετών

Η γνώση της πραγματικής ηλικίας της καρδιάς, είναι το κλειδί για τη μείωση του ισόβιου κινδύνου εμφάνισης και θανάτου από καρδιακή νόσο, λένε οι νέες συστάσεις ομοφωνίας, για τον καλύτερο τρόπο αναχαίτισης της παγκόσμιας επιδημίας των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Οι συστάσεις των Joint British Societies για την πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων (JBS3), οι οποίες έχουν σχεδιαστεί από 11 επαγγελματικές εταιρίες και φιλανθρωπικές οργανώσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, βασίζονται σε πρόσφατα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία.

Οι συστάσεις περιλαμβάνουν τον υπολογιστή κινδύνου JBS3, ο οποίος έχει ως στόχο να βοηθήσει τους επαγγελματίες υγείας και τους ασθενείς να κατανοήσουν καλύτερα τον αθροιστικό κίνδυνο για τη ζωή, και τι μπορεί να γίνει για να μειωθεί αυτός.

Ένα βασικό στοιχείο του υπολογιστή κινδύνου είναι μια καλύτερη κατανόηση της πραγματικής ηλικίας της καρδιάς. Αυτό υπολογίζεται χρησιμοποιώντας τους ισχύοντες παράγοντες κινδύνου (οικογενειακούς και τρόπου ζωής), και μπορεί να προβλέψει για πόσα χρόνια το συγκεκριμένο άτομο μπορεί να ζήσει πριν αυτός / αυτή υποστεί καρδιακή προσβολή / εγκεφαλικό επεισόδιο σε σύγκριση με κάποιον χωρίς αυτούς τους συγκεκριμένους παράγοντες - αν δεν ληφθούν διορθωτικά μέτρα.

Έτσι, για παράδειγμα, μια γυναίκα 35 ετών, καπνίστρια, με συστολική αρτηριακή πίεση 160 mm Hg και ολική χοληστερόλη 7 mmol/l, συν ένα οικογενειακό ιστορικό πρόωρης καρδιαγγειακής νόσου, θα έχει πραγματική ηλικία καρδιάς 47 ετών και θα αναμένεται μέχρι την ηλικία των 71, να μην υποστεί καρδιακή προσβολή ή έμφραγμα/εγκεφαλικό επεισόδιο. Ο 10ετής παράγοντας κινδύνου θα είναι μικρότερος από 2%.

Αλλά, αν αυτή η γυναίκα κόψει το κάπνισμα, μειώσει την ολική χοληστερόλη σε 4 mmol/l και τη συστολική αρτηριακή της πίεση στα 130 mm Hg, η ηλικία της καρδιά της θα μειωθεί στα 30. Θα αναμένεται μέχρι την ηλικία των 85, να μην υποστεί καρδιακή προσβολή ή έμφραγμα/εγκεφαλικό επεισόδιο και θα υποδιπλασιάσει τον 10ετή παράγοντα κινδύνου σε λιγότερο από 0,25%.

Πηγές:

heart.bmj.com
e-cardio.gr