ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έμπολα: Αναζητούν άμεσα 600 εκατ. δολάρια για τον περιορισμό της εξάπλωσης

Διεθνή έκκληση βοήθειας απηύθυνε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, προκειμένου να βρεθούν τα χρήματα για να αντιμετωπιστεί ο θανατηφόρος ιός Έμπολα στην Δ. Αφρική και να μην εξαπλωθεί ακόμα περισσότερο.

Έμπολα: Αναζητούν άμεσα 600 εκατ. δολάρια για τον περιορισμό της εξάπλωσης

Αυτό δήλωσε χθες, μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής του ΟΗΕ, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά ότι "ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται εκθετικά" (σ.σ. με πολύ μεγάλο ρυθμό) και πρόσθεσε: "Ο ιός εξαπλώνεται ταχύτερα από ό,τι μπορούμε αυτήν τη στιγμή να αντιδράσουμε. Ο κόσμος είναι ολοένα και πιο ανήσυχος που (ο ιός) δεν αντιμετωπίζεται" και είπε ότι ο ΟΗΕ απευθείνει διεθνή έκκληση, ζητώντας την συγκέντρωση 600 εκατομμυρίων δολαρίων για τις προμήθειες που απαιτούνται στη Δυτική Αφρική

Οι δηλώσεις έγιναν σε δημοσιογράφους αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε χθες ο Μπαν Κι Μουν με την επικεφαλής του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), δρ Μάργκαρετ Τσαν, τον δρ Ντέιβιντ Ναβάρο των Ηνωμένων Εθνών και άλλων αξιωματούχων του ΟΗΕ.

Επίσης, επισήμανε ότι όλοι οι αρμόδιοι διεθνείς φορείς εργάζονται προς την δημιουργία ενός παγκοσμίου Κέντρου Έμπολα με στόχο να σταματήσει η μετάδοση του ιού στις πληγείσες χώρες μέσα σε έξι έως εννέα μήνες.

Ο Μπαν Κι Μουν είπε ότι ο ΟΗΕ έχει κινήσει κάθε διαδικασία για να σταματήσει η εξάπλωση του ιού, ο οποίος έχει σκοτώσει πάνω από 2.000 άτομα (2.097), στη Γουινέα, τη Λιβερία, τη Σιέρα Λεόνε και τη Νιγηρία.

Ο ΠΟΥ αναφέρει ότι ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού Έμπολα είναι χαμηλός. Για να μολυνθεί κανείς απαιτείται άμεση, φυσική επαφή με αίμα ή άλλα σωματικά υγρά από ένα άτομο που έχει ήδη τον ιό. Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί περίπου 4.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού Έμπολα στην Δυτική Αφρική.

Διαβάστε επίσης:

ΠΟΥ: Τουλάχιστον 6-9 μήνες ακόμα για τον περιορισμό του Έμπολα

ΠΟΥ: Πάνω από 1.900 οι νεκροί από Έμπολα

Έμπολα: Σχεδιάζουν δοκιμές και για τρίτο εμβόλιο

FAO: Ο Έμπολα απειλεί πλέον και την ασφάλεια των τροφίμων

Ξεκινούν οι δοκιμές του εμβολίου για τον Έμπολα