ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το ηλεκτρονικό multi-tasking συρρικνώνει τον εγκέφαλο

Νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό PLoS ONE καταδεικνύει ότι η ταυτόχρονη χρήση πολλών συσκευών έχει σημαντικό αντίκτυπο στην εγκεφαλική λειτουργία.

Το ηλεκτρονικό multi-tasking συρρικνώνει τον εγκέφαλο

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σάσσεξ υποστηρίζουν πως «η ταυτόχρονη χρήση κινητού τηλεφώνου, φορητού υπολογιστή και άλλων ηλεκτρονικών συσκευών μπορεί να προκαλέσει μεταβολές στη δομή του εγκεφάλου». Η περιοχή του εγκεφάλου που επηρεάζεται περισσότερο από το ηλεκτρονικό multi-tasking είναι αυτή που ελέγχει την επεξεργασία των συναισθημάτων.

Η μελέτη έρχεται να συμπληρώσει τα ευρήματα παλαιότερων ερευνών, οι οποίες έχουν καταδείξει ότι το multi-tasking συνδέεται άμεσα με τη διάσπαση της προσοχής, την κατάθλιψη, το χρόνιο άγχος και τις κακές επιδόσεις στο σχολείο.

Οι ερευνητές ρώτησαν 75 υγιή άτομα πόσο συχνά χρησιμοποιούν ταυτόχρονα δύο ή περισσότερες ηλεκτρονικές συσκευές –π.χ. να στέλνουν μηνύματα ενώ ακούνε μουσική και ελέγχουν το ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο ή να μιλούν στο τηλέφωνο ενώ βλέπουν τηλεόραση και σερφάρουν στο διαδίκτυο.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν στη συνέχεια εγκεφαλικές απεικονίσεις στους συμμετέχοντες και διαπίστωσαν ότι η φαιά ουσία ήταν λιγότερη σε μια περιοχή του εγκεφάλου που ονομάζεται φλοιός της πρόσθιας μοίρας της έλικας του προσαγωγίου (ACC).

Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που παρουσιάζει μια άμεση σχέση μεταξύ της επίδρασης του ηλεκτρονικού multi-tasking στη δομή του εγκεφάλου.

Παλαιότερες μελέτες έχουν υποδείξει ότι η δομή του εγκεφάλου μπορεί να μεταβληθεί λόγω της μακρόχρονης έκθεσης σε καινούρια περιβάλλοντα και νέες εμπειρίες.